Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhada pravekého života objasnená: Ďalší dôvod, prečo vyhynuli dinosaury

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Dve skamenené dinosaurie embryá, obzvlášť dobre zachované, umožnili študovať jeden z najzáhadnejších aspektov týchto pravekých zvierat. Ich pomalý vývin, ktorý vedci preukázali, mohol možno tiež prispieť k tomu, že pred 65 miliónmi rokov vyhynuli, píše taliansky denník La Repubblica.

Výskum klimatických zmien prináša desivú prognózu: Z ľudí by sa mohli stať trpaslíci

K zrodeniu dinosaura bolo potrebného veľa času. Vnútri vajíčka prežívali vládcovia Jurského parku obdobie dlhé od troch do šiestich mesiacov, podľa toho, ako boli veľkí. Je to oveľa viac než sa v minulosti myslelo. Pomalý vývin sprevádzalo obdobie klimatických zmien, neustálych erupcií a pádu meteoritov. Práve pomalosť vývinu dinosaurov mohla prispieť k ich vyhynutiu a naopak k rozmnoženiu zvierat, ktoré sa vyvíjajú rýchlejšie, ako sú cicavce, vtáky, obojživelníky a plazy. Uvádza sa to v štúdii, ktorú uskutočnili vedci z Floridskej univerzity a ktorá bola zverejnená na stránkach časopisu PNAS.

Študovať vývoj embrya druhu, ktorý vyhynul pred 65 miliónmi rokov, sa môže zdať nemožné. A doteraz to tak bolo. Ale vedci z Floridskej univerzity pod vedením Gregoryho Ericksona mali nápad: študovať zuby, zvlášť ich rastové línie, ktoré vznikajú zo dňa na deň. "Je to ako letokruhy pri stromoch," vysvetľuje Erickson. "Denne je kladená jedna vrstva na druhú. Doslova sme ich počítali, aby sme zistili vek embryí," dodáva.

Rastové línie
Zobraziť galériu (3)
Rastové línie  (Zdroj: Gregory Erickson/FSU/National Academy of Sciences)

Skúmané embryá patrili dvom dinosaurom rôzneho druhu. Ten malý bol Protoceratops nájdený v púšti Gobi v Mongolsku. Bol to bylinožravec veľký ako ovca, ktorého vajíčka vážili okolo 200 gramov a ktorý sa rodil po takmer troch mesiacoch inkubácie. Ten veľký bol Hypacrosaurus objavený v kanadskej provincii Alberta. Bol dlhý až deväť metrov a jeho vajcia vážili okolo štyroch kilogramov. Mláďatá sa rodili po šiestich mesiacoch inkubácie. Doteraz sa predpokladalo, že sa mláďatá rodili skôr, po 40 dňoch u malých druhov a po 80 dňoch u tých veľkých.

Americkí vedci použili veľmi silné mikroskopy s presnosťou jedného mikrometra (tisícina milimetra), s ktorými mohli sledovať rastové línie zubov (nazývané von Ebnerova línia). Pre paleontológov znamená odhadnutie rýchlosti rastu dinosaurieho mláďaťa rovnako možnosť trochu objasniť genealogický strom najstaršieho života.

Protoceratops
Zobraziť galériu (3)
Protoceratops  (Zdroj: Gregory Erickson/FSU/National Academy of Sciences)

"Najväčšie tajomstvo dinosaurov sa týka práve ich embryológie. Bola inkubácia ich vajec pomalá ako u ich bratrancov plazov, krokodílov a jašteríc, alebo rýchla ako u vtákov? Prednosť sa vždy dávala druhej hypotéze," uvádza Erickson. Terajšie výskumy však tento názor vyvrátili (vtáky sa vo vajíčku vyvíjajú 11 až 85 dní).

Predĺžená inkubácia bola ako pre malé dinosaury, tak pre ich rodičov plná nebezpečenstva: mohol prísť predátor, samica mohla mať nedostatok potravy alebo náhle mohli prísť záplavy. Aj po vyliahnutí potrebovali tieto zvieratá asi jeden rok, než dosiahli pohlavnú dospelosť. Takéto podmienky rozhodne neuľahčovali existenciu dinosaurov v dobe zmien, ktoré nastali pred 65 miliónmi rokov, na konci kriedy, kedy títo záhadní predstavitelia pravekého života vyhynuli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu