Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pred sto rokmi sa deťom vo Fatime zjavovala Panna Mária: Prezradila im tri veľké tajomstvá

Deti, ktoré boli svedkami fatimských zázrakov. Zobraziť galériu (4)
Deti, ktoré boli svedkami fatimských zázrakov. (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN – Pred sto rokmi sa mala trom portugalským deťom vo Fatime niekoľkokrát zjaviť Panna Mária. Ježišova matka im ukázala desivé vízie v podobe troch tajomstiev a vyzývala ich k pobožnosti. Miesto zázraku navštívi v máji pápež František, aby tu jedno z „fatimských detí“ svätorečil.

Pápež František oznámil, že 13. mája vyhlási za svätých dvoch „pastierikov“ z portugalskej Fatimy, ktorým sa tam údajne pred 100 rokmi zjavila Panna Mária. Rozhodnutie sa týka súrodencov Františka (1908-1919) a Hyacinty (1910-1920) Martových, teda dvoch z troch tzv. fatimských detí.

Panna Mária sa zjavila tisícovému davu počas omše: Záhadné FOTO mysterióznej postavy

Obrad svätorečenia sa uskutoční 13. mája počas Františkovej návštevy vo Fatime. Termín kanonizácie potvrdil dnes samotný pápež počas stretnutia s kardinálmi vo Vatikáne. Hlava katolíckej cirkvi už v marci odsúhlasila vyhlásenie dekrétu potvrdzujúceho zázrak uskutočnený na príhovor Františka a Hyacinty. 

Lúcia Dos Santos, František Marto, Hyacinta Marto
Zobraziť galériu (4)
Lúcia Dos Santos, František Marto, Hyacinta Marto  (Zdroj: TASR/AP)

Na dvojdňovú návštevu Fatimy, jedného z najznámejších katolíckych pútnických miest na svete, pricestuje František 12. mája, pri príležitosti 100. výročia údajných zjavení. 

Súrodenci František (Francisco Marto) a Hyacinta (Jacinta Martová) zomreli niekoľko rokov po údajných zjaveniach. V roku 2000 ich blahorečil (čo je predstupeň svätorečenia) vtedajší pápež Ján Pavol II., ktorý pri tejto príležitosti Fatimu osobne navštívil. Tretie z fatimských detí - neskoršia karmelitánska rehoľníčka Lúcia Dos Santos - zomrelo v roku 2005. V prípade Lúcie však nebol ukončený ešte ani proces blahorečenia.

Panna Mária im zverila tri tajomstvá

František (11) a Hyacinta (10) by sa mali stať najmladšími svätcami v dejinách cirkvi, ktorí nepatria medzi mučeníkov, píše Catholicnewsagency.com. Keď sa pred sto rokmi stali svedkami nezvyčajného zjavenia, pásli práve stádo oviec so svojou sesternicou Lúciou Dos Santos.

Prvé zjavenie sa odohralo 13. mája 1917, keď Panna Mária deti požiadala, aby sa modlili ruženec a prinášali obety za obrátenie hriešnikov. Deti sa dostali do povedomia tým, že sa často modlili, dávali svoj obed žobrákom, dobrovoľne samy hladovali a niekedy sa počas horúcich letných dní vzdávali aj osvieženia z pitnej vody. Súrodenci v októbri 1918 vážne ochoreli na španielsku chrípku a Panna Mária im vtedy mala povedať, že ich čoskoro vezme do neba. František chorobe podľahol 4. apríla 1919 a Hyacinta, ktorá sa dlho trápila, 20. februára 1920.

Lúcia Dos Santos sa stala rehoľníčkou.
Zobraziť galériu (4)
Lúcia Dos Santos sa stala rehoľníčkou.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Gabriel Bouys/Pool)

Panna Mária sa mala pastierikom zjavovať každý 13. deň v mesiaci na poludnie po dobu šiestich mesiacov a deťom zveriť tri tajomstvá. Prvé bolo desivou víziou pekla a druhej svetovej vojny, ďalšie súviselo s hrozbou ruského komunizmu a sekularizácie. Posledné bolo odhalené až neskôr a hovorilo o utrpení Svätého Otca (atentát na Jána Pavla II.) a národov.

Fatima - miesto zázrakov

Deti opísali zjavenia ako veľmi jasné svetlo, ktoré pripomínalo slnko. Pastierici v ňom rozoznali podobizeň krásnej a láskavej mladej ženy, zahalenej v bledom odeve. Rovnaký výjav malo 13. októbra 1917 vidieť okolo 70-tisíc ľudí a o udalosti vtedy informovala aj tlač. Panna Mária mala deti upozorniť na hrozby a súčasne ich vyzvať na oddanosť k Cirkvi a k viere v Boha.

Portugalské mesto Fatima, v ktorom sa udalosť odohrala, patrí k najčastejšie navštevovaným katolíckym pútnickým miestam na svete. Mnohí kresťania veria, že sa na mieste Cova da Iria, kde sa pred sto rokmi zjavovala Panna Mária, dejú zázraky dodnes, a preto ho niektorí pútnici vyhľadávajú s túžbou po uzdravení z vôle nadpozemskej moci.  

Veriacia drží sviečku počas sprievodu vo Fatime v strednom Portugalsku.
Zobraziť galériu (4)
Veriacia drží sviečku počas sprievodu vo Fatime v strednom Portugalsku.  (Zdroj: TASR/AP/Joao Henriques)

Viac o téme: Pápež FrantišekPanna MáriaFatimaFatimské deti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu