Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nočná mora vedcov: Stačila jedna vec a zostali úplne zhrození, nevyčísliteľné následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Amel Emric)

EDMONTON - Porucha špeciálnej mrazničky, ktorá v Albertskej univerzite v kanadskom Edmontone uchovávala jednu z najväčších zbierok vzoriek ľadovcov z kanadskej Arktídy, premenil ľad, ktorý sa utváral desiatky až stovky rokov, na mláčky vody. Informoval o tom spravodajský server The Times.

Vedci si pozreli FOTO zo satelitu a zostali v šoku: Antarktída sa mení na zelenú

Vzorky vedci zbierali štyri desiatky rokov a študovali na nich klimatické zmeny a ich možné následky. Avšak kvôli poruche na zákazku vyrobeného mraziaceho systému v hodnote troch miliónov kanadských dolárov (cca 2,1 milióna eur) sa rozpustilo približne 13 percent ľadovej zbierky.

Jedna zo zničených vzoriek pochádzala z jadra ľadovca Penny Ice Cap na Baffinovom ostrove, ktorý sa vytvoril pred viac ako 22.000 rokmi a ponúkal tak cenné dôkazy meniaceho sa prostredia v priebehu uplynulých tisícročí.

Martin Sharp pri práci.
Zobraziť galériu (2)
Martin Sharp pri práci.  (Zdroj: University of Alberta)

Glaciológ univerzity v Edmontone Martin Sharp novinárom povedal: "Toto je nočná mora číslo jeden pre každé zariadenie na planéte, ktoré uchováva vzorky ľadovcového jadra." Na miesto vraj dorazil 45 minút potom, čo signál upozornil na poruchu mraziaceho zariadenia, ale už bolo neskoro. "Vyzeralo to tam skôr ako v šatni pri bazéne ako v mrazáku," posťažoval sa.

Porucha však mohla mať oveľa horšie následky, nebyť televízneho štábu, ktorý pred týmto nešťastím na univerzite nakrúcal. Univerzita má dve mraziace jednotky - a štáb požiadal zamestnanca, aby väčšinu vzoriek presťahovali do tej, ktorá sa nepokazila, pretože v nej mal lepšie svetlo pre natáčanie.

Viac o téme: ĽadPermafrost
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu