Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandál aeroliniek: Lekára násilím vyviedli z preplneného lietadla, VIDEO krvavých následkov

Doktora Daa spacifikovala polícia. Zobraziť galériu (7)
Doktora Daa spacifikovala polícia. (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Americká letecká spoločnosť United Airlines čelí kritike za to, že v nedeľu násilím vyviedla z lietadla pasažiera (69), ktorého predtým kvôli preplnenosti letu vylúčila z prepravy. Vyvedený muž podľa výpovede ostatných cestujúcich tvrdil, že je lekár a že nasledujúci deň ho očakávajú pacienti, uviedla stanica CNBC. Aerolinky vo vyhlásení uviedli, že ich zamestnanci postupovali podľa pravidiel. Šéf spoločnosti Oscar Munoz sa za incident zároveň ospravedlnil. Identita pasažiera je už známa.

FOTO Najšťastnejšieho pilota na svete: Prežil 11 leteckých havárií, keď podporoval čierny trh

Spoločnosť United Airlines na nedeľnú linku z Chicaga do Louisville predala viac leteniek, než bola kapacita lietadla. Pri odbavovaní to aerolinky cestujúcim oznámili a zároveň vyzvali prípadných dobrovoľníkov, aby si let za odškodnenie zmenili. Nikto sa však neprihlásil, preto počítač náhodne vybral štyroch ľudí, ktorých spoločnosť vylúčila z prepravy.

Škandál aeroliniek: Lekára násilím
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Spomínaný muž ale odmietol svoje miesto opustiť, preto ho z lietadla vyniesli uniformovaní príslušníci. Následne sa do lietadla vrátil, podľa svedkov bol ale očividne zmätený a mal zakrvavenú tvár. Let nakoniec odštartoval s viac ako dvojhodinovým oneskorením.

Škandál aeroliniek: Lekára násilím
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Britský portál MailOnline odhalil identitu spomínaného pasažiera. Doktor David Dao má vietnamsko-americké občianstvo a je otcom piatich detí. Špecializuje sa na interné lekárstvo a štyria jeho potomkovia sú taktiež lekári. Jeho manželka Theresa (69) pracuje ako pediatrička v Elizabethtowne, niekoľko desiatok kilometrov od Louisville. Zároveň učí aj na univerzite v Saigone.

David Dao s manželkou a vnúčatami.
Zobraziť galériu (7)
David Dao s manželkou a vnúčatami.  (Zdroj: Instagram/Christine Dao Gladman)

Dcéry Christine a Crystal s rodinami.
Zobraziť galériu (7)
Dcéry Christine a Crystal s rodinami.  (Zdroj: Instagram/Christine Dao Gladman)

Hovorca spoločnosti Charles Hobart podľa AP vo vyhlásení oznámil, že na palube bolo viac cestujúcich než sedadiel, preto posádka správne privolala Chicagskú políciu, aby muža odmietajúceho vystúpiť vyviedla. Chicagská polícia uviedla, že sa na prípade nepodieľala a že zásah vykonala letisková polícia.

Škandál aeroliniek: Lekára násilím
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Krátko po Hobartovom vyhlásení zverejnil tlačovú správu šéf aeroliniek Munoz. Ten uviedol, že udalosť z paluby lietadla je znepokojujúca a že sa ospravedlňuje za to, že firma bola nútená problém s preplneným letom a nadbytočnými cestujúcimi riešiť. Dodal, že aerolinky okolnosti mužovho vyvedenia z lietadla preverujú a že s ním chcú situáciu riešiť priamo.

Škandál aeroliniek: Lekára násilím
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Letecké spoločnosti, ako AP pripomenula, bežne kvôli lepšej vyťaženosti spojov predávajú viac leteniek, než činí kapacita lietadiel. Predpokladajú totiž, že niektorí ľudia si termín odletu zmenia. Pokiaľ na jeden let nastúpi viac cestujúcich, aerolinky ponúkajú dobrovoľnú zmenu leteniek za odmenu, ak dobrovoľníkov nenájdu a musia sa uchýliť k nútenej zmene rezervácií, majú podľa amerických zákonov dotknutí pasažieri nárok na odškodné.

Pre United Airlines je to za posledné dva týždne už druhá nepríjemná aféra, ktorá vyvolala na internete búrku nevôle. Na konci januára totiž firma odmietla pustiť na palubu dve dievčatá v legínach s tým, že ich odev nespĺňa pravidlá obliekania pre cestujúcich, ktorí sú držiteľmi podnikom vystavenej voľnej letenky. Platiaci zákazníci však legíny nosiť môžu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu