Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrôzostrašná predstava: Tieto tvory by dokázali zjesť všetkých ľudí za jediný ROK!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Facebook)

WASHINGTON - Pavúky sú doslova všade okolo nás. Nedávny entomologický prieskum v americkom štáte Severná Karolína zistil, že tieto drobné zvieratká sa nachádzali v 100 percentách domácností, v 68 percentách kuchýň, rovnako ako aj v 3/4 spální. Existuje teda dosť značná šanca, že aj teraz sa práve na vás jeden z nich pozerá z tmavého rohu miestnosti.

Nataša otvorila poštovú schránku a našla tam... OBJAV, pri ktorom by ste stuhli od hrôzy

Pavúky sa podľa denníka The Washington Post väčšinou živia hmyzom, aj keď niektoré z väčších druhov nepohrdnú ani jaštericami, vtákmi alebo dokonca aj drobnými cicavcami. Vzhľadom na hojnosť ich výskytu a veľkú chuť do jedla sa dvaja európski biológovia nedávno zamysleli nad otázkou: Koľko potravy by skonzumovala celosvetová populácia pavúkov za jeden rok?

Hrôzostrašná predstava: Tieto tvory
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Martin Nyffeler a Klaus Birkhofer publikovali svoj odhad v časopise Science on Nature začiatkom tohto mesiaca a dospeli k šokujúcemu záveru. Pavúky ročne zjedia 400 až 800 miliónov ton koristi. To znamená, že si pochutnajú na rovnakom množstve mäsa ako všetkých 7 miliárd ľudí na planéte, ktorí majú na konte približne 400 miliónov ton mäsa a rýb každý rok.

Trochu strašidelnejšie však vyznieva ďalšia teória. Celková váha všetkých dospelých ľudí na Zemi sa odhaduje na 287 miliónov ton, čo znamená, že za jeden rok by nás pavúky dokázali skonzumovať všetkých a ešte by im zostalo dostatok miesta aj na deti, ktorých váha činí okolo 70 miliónov ton. Inými slovami povedané, aj po skonzumovaní celkovej ľudskej populácie by mali niektoré pavúky ešte hlad.

Hrôzostrašná predstava: Tieto tvory
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Samozrejme, ide iba o zaujímavé prepočty, nie skutočnosť. Podľa Nyfflera a Birkhofera váha všetkých pavúkov na našej planéte dosahuje približne 25 miliónov ton, čo sa dá prirovnať k váhe 478 Titanicov. Titanic vážil asi 52-tisíc ton. Okrem toho denne pavúky skonzumujú potravu v ekvivalente približne 10 percent svojej hmotnosti. To je akoby 100-kilový človek denne zjedol 10 kíl mäsa.

Mohlo by vás zaujať:
Netradičné domáce zvieratko: Roztomilý pichliačik si získa vašu priazeň

Na záver však treba dodať, že táto pažravosť pavúkov je vlastne v prospech ľudstva. Vzhľadom na to, že si pochutnávajú najmä na chrobákoch a hmyze, znamená to, že máme menej škodcov v záhrade a menej komárov na dvore či múch v dome.

Viac o téme: Pavúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu