Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bolestivé spomienky na čiernu minulosť: Život Židov vo vyhladzovacom tábore bol 3 hodiny

Múzeum holokaustu v Seredi
Múzeum holokaustu v Seredi (Zdroj: TASR)

SEREĎ - Pamiatku tisícov zavraždených Židov, ktorí boli zo Slovenska odvlečení do koncentračných táborov, si dnes uctili účastníci pietnej spomienky v Múzeu holokaustu v Seredi. Prvé transporty sa začali v marci 1942 a väčšina z nich bola vypravovaná práve z koncentračného tábora v Seredi.

Vlaky s dobytčími vagónmi odvážali ľudí do nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska, ale aj do vyhladzovacieho tábora v Sobibore. Práve 28. marca pred 75 rokmi sa konal výber do seredského transportu, presne na mieste, kde stojí dnešné múzeum. Tu vyberali 1015 mužov starších ako 16 rokov, aby ich odviezli do Sobiboru.

V tomto vyhladzovacom tábore zahynulo podľa slov riaditeľa seredského múzea Martina Korčoka 25.000 Židov zo Slovenska. „Ani jeden deportovaný človek, odvlečený z nášho územia, neprežil Sobibor. Hneď ako sa transport zastavil, všetci odchádzali do plynu. Najprv boli vyzlečení donaha, ostrihaní, boli im vytrhané zlaté zuby a po zavraždení boli spálení. Celý proces trval tri hodiny, len tri hodiny bola dĺžka života v Sobibore,“ pripomenul Korčok.

Transporty Židov zo Slovenska pokračovali až do októbra 1942. Jeden z posledných odchádzal opäť zo Serede, kde bola jediná nemocnica na území Slovenského štátu určená pre židovských občanov. „Všetci jej pacienti boli naložení do vagónov a odtransportovaní. Väčšina šla priamo do plynu,“ povedal Korčok. 

Po potlačení SNP nasledovala druhá vlna transportov. V Seredi bolo postupne zhromaždených takmer 12.000 Židov, ktorí boli odvlečení do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. „Úplne posledný transport odišiel zo Slovenska 31. marca 1945 a opäť odchádzal zo Serede,“ uviedol Korčok.

Účastníkom dnešnej pietnej spomienky bol aj lekár Pavel Traubner, ktorý zažil holokaust ako dieťa. „Ja sa už o seba nebojím. Mám strach o moje tri krásne vnúčatá. Bojím sa, aby sa nedožili toho, čo som musel prežiť ja, len preto, že som bol Žid. Preto sa bojím, a preto dvíham svoj prst a občas aj päsť proti takým, ako sú novovznikajúci fašisti a neonacisti. Prajem všetkým mladým ľuďom, aby sa už nikdy nemuseli báť, že sa dostanú do dobytčích vagónov a skončili v koncentračných táboroch. Pretože nikto z nás si nezaslúži také utrpenie len preto, že má inú farbu tváre, náboženskú alebo rasovú príslušnosť,“ povedal Traubner.

Lajčák v Jeruzaleme: Je našou povinnosťou nezabúdať na holokaust

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý je na návšteve Izraela v sprievode prezidenta SR Andreja Kisku, sa dnes v rámci vlastného programu stretol v Jeruzaleme s poslancom Knesetu a predsedom poslaneckej skupiny priateľstva so Slovenskom Odedom Forerom. V rozhovore Lajčák ocenil frekvenciu vzájomných návštev tak na úrovni poslaneckých delegácií, ako aj ministrov vlády (za slovenskú stranu v ostatnom období podpredseda vlády Peter Pellegrini, v minulom roku minister kultúry Marek Maďarič). Partneri vyjadrili obojstranný záujem na posilnení aj ekonomickej dimenzie vzťahov, ku ktorému by mohla prispieť avizovaná návšteva predsedu izraelského Knessetu Y. Edelsteina v júni tohto roka, prípadne aj s oficiálnou podnikateľskou delegáciou Izraela.

Minister v rozhovore s Forerom diskutoval aj o súčasných problémoch, ktoré trápia Európu a svet, vrátane rastúcej vlny nacionalizmu, extrémizmu a xenofóbie. V tejto súvislosti minister ubezpečil hostiteľa, že na Slovensku máme uzákonenú a v praxi aplikovanú nulovú toleranciu voči prejavom antisemitizmu a popierania holokaustu. „Je našou povinnosťou nezabúdať na holokaust, pripomínať si obete fašizmu, a ponaučenie z hrôz vojny sprostredkúvať a posúvať ďalším generáciám,“ povedal Lajčák, ktorý pripomenul, že slovenský parlament už v roku 2001 schválil 9. september ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, pričom na spomienkovom podujatí v tento deň sa každoročne zúčastňujú vysokopostavení reprezentanti štátu, vrátane prezidenta, predsedu NR SR a premiéra.

Lajčák absolvoval dnes v Ramallahu v sprievode prezidenta SR stretnutie s predsedom vlády Palestíny R. Hamdallahom, rokoval s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Al Malkím a následne navštívil Kostol narodenia v Bethleheme. Zajtra pokračuje ministrov program stretnutiami s predstaviteľmi štátu Izrael.

Viac o téme: Koncentračný táborŽidMúzeum holokaustu v Seredi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu