Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci naďabili na unikátny nález: Takmer ho pochovali kvôli zemnému plynu!

Odtlačok stopy dinosaura
Odtlačok stopy dinosaura (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Vedci našli na severozápadnom pobreží Austrálie odtlačky stôp 21 druhov dinosaurov. Niektoré z nich sú až 140 miliónov rokov staré. Bola tu nájdená aj najväčšia dinosauria stopa na svete - odtlačok nohy sauropóda meria 1,7 metra. Pôvodne tomuto "Jurskému parku" hrozil zánik kvôli spracovaniu zemného plynu. Vďaka výskumu však bolo miesto vyhlásené za národné dedičstvo.

Tím paleontológov Queenslandskej univerzity a z Univerzity Jamesa Cooka skúmal na 25 kilometrov dlhom pobrežnom páse mysu James Price Point v severozápadnej Austrálii tisícky odtlačkov stôp, ktoré možno sledovať len za odlivu.

Steve Salisbury z Queenlandskej univerzity prehlásil, že ide o najpestrejší súbor dinosaurích stôp na celej planéte. "Nemá vo svete obdobu," povedal. "Ide o veľmi dôležité náleziská, je to stopa nevtáčich dinosaurov na západe kontinentu a jediný zdroj toho, čo vieme o dinosaurej faune v prvej polovici spodnej kriedy, teda pred zhruba 146 až 73 miliónmi rokov," doplnil.

Vedci venovali výskumu v rozmedzí rokov 2011 až 2016 viac ako 400 hodín. Identifikovali 21 typov odtlačkov zastupujúcich štyri hlavné skupiny dinosaurov. "Našli sme päť typov stôp dravých dinosaurov, najmenej šesť typov odtlačkov bylinožravých sauropodov s dlhým krkom, štyri typy stôp bylinožravých dvojnohých ornitopodov a šesť typov stôp takzvaných obrnených dinosaurov," spresnil Steve Salisbury.

Stopám hrozila skaza, pretože oblasť si v roku 2008 vyhliadla západoaustrálska vláda ako miesto vhodné na spracovanie plynu. Akonáhle sa to dozvedeli domorodí správcovia lokality, spojili sa s paleontológmi, aby stopy - domorodej komunite známe už po tisíce rokov - preskúmali. Dinosaurie stopy figurujú aj v domorodom "piesňovom cykle", vďaka ktorému sa z generácie na generáciu odovzdávajú príbehy, rituály, pravidlá a zákony.

V roku 2011 bolo miesto vyhlásené národným dedičstvom a od obrieho projektu spracovania plynu na tejto lokalite sa upustilo.

Viac o téme: DinosauryStopyAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu