Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž (†52) užíval každý deň tento liek bez lekárskeho predpisu: Jedného dňa ho to zabilo

Gary Hanley Zobraziť galériu (2)
Gary Hanley (Zdroj: Facebook)

GRIMSBY - Päťdesiatdvaročný Brit užíval tabletky, keď ho čo i len trochu bolela hlava. Stal sa na nich závislým, na čo kruto doplatil. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na riziko užívania liekov bez predpisu a radia, že vždy treba dodržiavať odporúčanie na letáčiku.

Gary Hanley utrpel v roku 2013 pri bitke pred krčmou zranenie hlavy. Odvtedy podľa slov jeho ženy začal užívať anadin extra, a to aj na sebemenšiu bolesť. Keďže tento liek je predajný voľne bez predpisu, mohol ho užívať tak často, ako len chcel, konkrétne každý deň po dobu piatich rokov.

Mohlo by vás zaujať:
Viete, čo sa stane, ak vysadíte antikoncepciu? Na tieto veci buďte pripravená!

Lekári ho varovali, že by s tým mal prestať, lebo to môže mať trvalé následky. Bohužiaľ to sa aj stalo. Vlani v auguste začal zvracať krv a krátko nato v nemocnici zomrel, informuje denník Grimsby Telegraph. 

Muž (†52) užíval každý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Koroner stanovil ako príčinu smrti vnútorné krvácanie spôsobené prasknutím žalúdočného vredu, ktorý sa vytvoril práve kvôli užívaniu anadinu. "Pán Hanley dlhú dobu pravidelne užíval liek, ktorý je známy tým, že prispieva ku tvorbe vredov na žalúdočnej stene," uviedol Paul Kelly. 

Tragické zlyhanie lekárov: Martin (†36) zomrel po krutej sérii omylov

Výrobca anadinu, firma Pfizer, uvádza, že liek sa užíva v prípade miernej až strednej silnej bolesti, vrátane migrény, neuralgie, bolesti zubov, hrdla, bolestí pri menštruácii, reumatickej bolesti, bolesti kĺbov či prechladnutia. V príbalovom letáčiku sa píše, že by ho mali brať len ľudia starší ako šestnásť rokov a ľudia bez precitlivenosti na aktívne zložky lieku. V žiadnom prípade by ho nemali brať osoby so žalúdočným vredom. 

Viac o téme: Žalúdočný vredPredávkovanie liekmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu