Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prelomový výskum o rakovine: Známe tabletky vraj ženám zaručia 30 rokov bez nej!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ABERDEEN - Medicína čelí novej výzve. Pozornosť vedcov sa počas uplynulých 50 rokov zameriavala na pilulku, ktorá by mohla ženy chrániť až 30 rokov pred niektorými druhmi rakoviny. Výsledky výskumu sú o to významnejšie, že sledoval účinky tabletiek, ktoré na trhu existujú už dlhé roky.

Reč je o antikoncepčných tabletkách. Z výsledkov 50-ročnej štúdie vyplýva, že antikoncepčné tabletky ženy chránia nielen pred rakovinou vaječníkov a maternice, ale dokonca aj pred rakovinou hrubého čreva. Užívateľky antikoncepcie majú v porovnaní so ženami, ktoré antikoncepciu nikdy neužívali, určitú zdravotnú výhodu.

Desivé ľudové praktiky slovenských žien: Nechcených detí sa zbavovali krutým spôsobom

Výskum realizovala škótska univerzita University of Aberdeen a mnohí lekári ho privítali s nadšením. Podľa výskumníčky Lisy Iversenovej štúdia zahŕňala 46-tisíc testovaných žien po dobu takmer 50 rokov. Jedným z najdôležitejších záverov bolo zistenie, že antikoncepcia nezvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Prevencia, o akej vedci doteraz netušili

Ukazuje sa, že ochrana, ktorú ženy ťažia po vysadení antikoncepčných piluliek, trvá až 30 rokov. Vedci však ženy upozornili, že preventívne užívanie antikoncepcie, len aby sa znížilo riziko rakoviny, neobhajujú. Rozhodnúť o predpise piluliek by mal lekár s pacientovým súhlasom. Prevencia totiž neznamená, že žena na rakovinu nikdy neochorie.

Predchádzajúce štúdie napríklad upozornili na to, že antikoncepcia síce znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, ale zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja rakoviny krčka maternice a prsníka. Navyše, nový výskum zatiaľ nespresnil, do akej miery sú ženy chránené pred rakovinou.

Viac o téme: VýskumZdravieRakovinaAntikoncepcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu