Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Svätá Smrtka vraj počúva prosby veriacich: Vatikán hovorí o satanistických rituáloch

Svätá Smrtka si získava stále viac priaznivcov. Zobraziť galériu (4)
Svätá Smrtka si získava stále viac priaznivcov. (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

MEXIKO - Pre svojich vyznávačov je to Santa Muerte, teda svätá Smrtka. Niekedy jej ale hovoria aj Biele dievča, Chudá, alebo len Sestra. Jej stúpenci veria, že vypočuje ich prosby. Vatikán ju ale vidí nerád, pretože podľa neho zvádza veriacich na scestie. Rímskokatolícka cirkev je presvedčená, že vyznávači svätej Smrtky - kostry odetej do dlhého habitu a zvierajúcej kosu - sú zločinci a drogoví díleri, ktorí žiadajú o láskavosť a pritom vykonávajú satanistické rituály.

Mysteriózna otázka: Úcta k svätým, prečo sú ľudia posadnutí relikviami?

Keď pápež František vlani navštívil Mexiko, povedal, že má obavy o tých, ktorí sa "nechávajú uniesť ilúziami a oslavujú hrozné symboly, ktoré propagujú smrť".

Farár Juan Carlos Avila Mercado slúži každú nedeľu v mexickej metropole omšu v kostole Božieho milosrdenstva v neslávne preslávenej štvrti Tepito. Svätá Smrtka si podľa neho získava čím ďalej viac vyznávačov. "Vyberá si ich a vždy je s nami ... So smrťou sa rodíme a tiež s ňou umierame," citovala ho agentúra AP.

FOTO Svätá Smrtka vraj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

Veriaci v štvrti Tepito, kde prekvitá čierny trh, sa na kolenách modlia pri oltári svätej Smrtky. Keď ju požiadajú o láskavosť, vzájomne sa obdarujú. Z ruky do ruky tak napríklad kolujú tacos, jablká, pečivo, limonády či amulety. Na sochu svätej Smrtky potom striekajú alkohol a fúkajú dym z cigariet.

V tvárach jej vyznávačov sa odráža solidarita a viera. "S tou svätou, s tým mojím dievčaťom, som sa stretol, keď som bol blízko smrti," hovorí Manuel Zavala. Pred tromi rokmi sa stal obeťou násilného útoku a mal tak vážne zranenia, že bol takmer vyhlásený za mŕtveho. Potom si uvedomil cestu života a smrti.

FOTO Svätá Smrtka vraj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

"Naozaj som bol veľmi zlým človekom a robil som veci, ktoré som nemal. Boh mi ale dal druhú šancu a vďaka nemu som sa dozvedel o svätej Smrtke," vysvetlil. Svätá Smrtka podľa neho nie je zlá, ako si niektorí myslia. Naopak robí dobré skutky tým, ktorí to potrebujú. "Chodím do kostola a ako hovorí farár: 'Život je smrť a smrť je život'".

Zavala svätici pripisuje zásluhy za to, že svoj život zmenil k lepšiemu. "Vďaka môjmu Bielemu dievčaťu, ktoré tak milujem, sa môj život zmenil a ja už nie som tým zlým človekom," uzavrel.

FOTO Svätá Smrtka vraj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

Viac o téme: MexikoSvätá smrtkaRitáuál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu