Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce odporúčanie vedcov o ovocí a zelenine: Milióny ľudí nemuseli zomrieť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Už roky sa hovorí, že máme denne zjesť päť porcií, respektíve 40 dekagramov, ovocia a zeleniny. Na stránkach International Journal of Epidemiology je dokonca uvedené, že optimálny účinok ovocia a zeleniny na zdravie má desať porcií, teda 80 dekagramov denne. "A ak toho dokážete zjesť ešte viac, tým lepšie!" uvádza sa na internetovej stránke francúzskeho národného nutričného programu. To už človeka dokáže odradiť.

Medzinárodný tím vedený nórskymi výskumníkmi porovnával 95 štúdií, ktoré boli publikované vo vedeckých časopisoch. Cieľom bolo osvetliť vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a nebezpečenstvom vzniku kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a úmrtnosti, ako aj zvláštne účinky ovocia a zeleniny. 

Pokiaľ ide o dávky s ochrannými účinkami, sú výsledky trochu beznádejné pre tých, ktorí sotva zjedia oných päť odporúčaných porcií. "U rakoviny bolo najnižšie riziko ochorenia pozorované u 60 deka ovocia a zeleniny denne, zatiaľ čo u kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosti to bolo 80 deka denne," uviedli autori komparatívneho výskumu. 

Šokujúce odporúčanie vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Ak sa uspokojíte s piatimi porciami denne, ani to nie je zbytočné," spresnili autori, ktorých cituje francúzsky denník Le Figaro. Podľa nich je ale treba snažiť sa viac. Spočítali totiž, že 7,8 milióna ľudí vo svete by v roku 2013 nemuselo zomrieť, keby denne jedli 80 deka ovocia a zeleniny. Ich závery však počítajú s tým, že zníženie rizika úmrtia je späté iba s významným množstvom zjedenej zeleniny a ovocia. Osoby konzumujúce viac týchto produktov ale zároveň majú lepšiu životnú hygienu. 

"Tieto počty nemajú žiadny zmysel. Päť porcií ovocia a zeleniny denne je predovšetkým pekný slogan. Desať kusov denne je veľmi ťažké zjesť a nemusí to byť ten najlepší nápad z hľadiska trávenia. Ani tu nie je spoľahlivo preukázaný úžitok," hovorí však doktor Laurent Chevallier, expert na klinickú výživu z Montpellier. 

Šokujúce odporúčanie vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Všetko ale záleží najmä na jednotlivcovi, na druhu zvoleného ovocia a zeleniny a na spôsobe, ako sú konzumované. Pozor takisto na ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukrov a trochu utišujú hlad. Surové produkty sa totiž niekedy ťažko trávia. Lekár sa pravidelne stretáva s pacientmi, ktorých žalúdok trpí nadmierou surovej stravy. "Z historického hľadiska ľudia jedli viac varenej stravy, pretože ovocie a zelenina, ktoré mali k dispozícii, boli dosť tvrdé. Tendencia jesť surové potraviny sa zrodila v minulom storočí, v súvislosti so záujmom o vitamíny. Tie však teplo nemusí nutne ničiť. Dva kusy ovocia denne stačí na to, aby sa pokryla potreba vitamínu C," vysvetľuje Chevallier. 

Kupujete si multivitamíny? Je možné, že máte len veľmi drahý moč 

Stanoviť optimálne množstvo ovocia a zeleniny, ktoré treba denne zjesť, možno len ťažko, pretože ich kvalita je veľmi rozdielna. "Napríklad hrozno a čučoriedky majú väčší antioxidačný účinok ako jablká," uvádza lekár. Nórski autori tvrdia, že najväčšími nepriateľmi kardiovaskulárnych chorôb sú hrušky a jablká, ďalej hlúbová zelenina (kapusta, brokolica či karfiol), listová zelenina (hlávkový šalát, špenát), paradajky a ovocie a zelenina bohaté na betakarotén a vitamín C. Na rakovinu máme jesť hlúbovú, zelenú a žltú zeleninu. Na úmrtia na všetky choroby je potrebné pridať k predošlému zoznamu ešte bobuľoviny, varenú zeleninu a zemiaky. Naopak konzervované ovocie je podľa odborníkov spájané so zvýšením rizika kardiovaskulárnych chorôb a s úmrtnosťou. 

Viac o téme: ZeleninaOvocie úmrtnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu