Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aj vy ste frustrovaní, keď neviete dostať von z fľaše zvyšky kečupu? Vedci to vyriešili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Koľkokrát už ste triasli fľaštičkou kečupu, aby ste z nej dostali každú poslednú kvapku a nie nie sa to podariť? Vďaka vedcom z Bostonu by tento problém mohol už čoskoro zmiznúť, napísal spravodajský server BBC News.

Experti z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vyvinuli nový povrch, s ktorým je vnútorná stena fľaše superklzká. Jeho využitie sa samozrejme neobmedzuje len na fľaše kečupu; ľahšie pôjde von aj obsah iných nádobiek, ako sú napríklad tie so zubnou pastou, kozmetikou či dokonca s lepidlom. 

Aj vy ste frustrovaní,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci z MIT veria, že ich vynález dokáže výrazne znížiť plytvanie, o snahe dostať von každú štipku polotekutého obsahu ani nehovoriac. Systém superklzkej steny nahradí všetky manuálne vyklepávacie techniky, či už zahŕňajú karatistické údery, frenetické potriasanie, alebo úder päsťou či dlaňou otvorenej ruky do dna obrátenej fľaštičky, ktorého sila je úmerná intenzite frustrácie. 

Keď sa do fľaše zapracuje nový povrch, skĺzne po ňom kečup alebo akákoľvek iná tekutina bez stopy. Pri výrobe sa nádoba najprv musí zvnútra potiahnuť hrubým povrchom. Na neho potom príde veľmi tenká vrstva nového materiálu a konečne sa pridá tekutina, ktorá priľne do každej jamky a vytvorí veľmi klzký povrch - ako naolejovaná podlaha. Kečup sa potom v podstate vznáša nad povrchom a z fľaše ľahko vytečie. 

Aj vy ste frustrovaní,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa profesora Kripa Varanasiho, ktorý povrch vyvinul, je technológia úplne bezpečná. "Skvelé na tom je, že povrch je kombináciou pevnej a tekutej zložky, a preto je možné prispôsobiť na mieru danému produktu. Takže pre potraviny vyrobíme povrch z jedlých materiálov, aby sa dali konzumovať." 

Spoluvynálezca tejto technológie, doktor David Smith, verí, že dokáže taktiež pomôcť redukovať odpad. "Pri výrobe týchto lepkavých a pololepkavých produktov odhadom asi sedem a pol milióna hektolitrov materiálov každý rok zostane prilepené na stenách výrobných vaní a nádrží, odkiaľ sa neskôr zmyjú a vyhodia. Pokiaľ ide o samotné produkty, desiatky miliárd obalov zostávajú so zvyškom produktu vnútri, takže je tu potenciál pre podstatné redukovanie odpadu," dodal Smith. 

Je možné, že niektorým ľuďom bude ich rituálny súboj so spurnou flaškou len neochotne púšťajúcej posledné zvyšky obsahu chýbať. Ale pokiaľ ide o všetkých ostatných, až sa o niekoľko rokov dostanú superklzké fľaše na trh, nielen naliatie kečupom na hranolky či špagety bude podstatne jednoduchší proces. 

Viac o téme: Kečup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu