Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vchod do podsvetia: Tajomný sibírsky kráter odkrýva záhady minulosti

Kráter Batagaika
Kráter Batagaika (Zdroj: Twitter/Siberian Times)

MOSKVA - Sto metrov hlboký kráter Batagaika, ktorý objavili na ruskej Sibíri, sa rozširuje každoročne o ďalších 10 až 30 metrov a umožňuje vedcom skúmať stále nové staroveké vrstvy, ktoré ležali ukryté v zamrznutom permafroste. Odborníkom tak poskytuje jedinečný pohľad do 200-tisíc ročnej klimatickej histórie. Miestni tento unikátny úkaz nazývajú aj "vchod do podsvetia".

Sovieti sa prevŕtali do pekla: Záznam strašidelných výkrikov z hlbín!

Postupné topenie permafrostu umožňuje vedcom zistiť, ako krajina vyzerala kedysi a pomáha im predvídať zmeny, ktoré ešte len prídu.

V novej štúdii, ktorá bola zverejnená v Quaternary Research, výskumníci analyzovali poradie podložia v kráteri a odhalili rozdiely v životnom prostredí v priebehu rokov.

Našli zvyšky dreva, čo ukazuje na prítomnosť dvoch lesných lôžok a veľké množstvo peľu, z čoho vyplýva, že v tejto oblasti sa kedysi nachádza otvorená tundra.

Profesor Julian Murton z University of Sussex povedal pre BBC, že vrstvy poskytujú "priebežný záznam geologickej minulosti, čo je pomerne nezvyčajné. To by nám malo umožniť interpretovať tamojšiu klimatickú a environmentálnu históriu. Stále pracujeme na chronológii".

Približne kilometer dlhý kráter sa nachádza pri obci Batagai, v okrese Verchojank v severnom Jakutsku. Pôda začala klesať v dôsledku topenia permafrostu, potom čo v 60-tych rokoch 20. storočia došlo k vyrúbaniu časti lesa, kde mala byť pôvodne postavená cesta. K rozšíreniu krátera prispeli aj záplavy.

Archeológovia našli v blate okolo okraja krátera fosílie z doby ľadovej. Okraj je veľmi nestabilný a dochádza k pravidelným zosuvom pôdy, čo znamená, že diera len tak ľahko neprestane rásť.

Mnoho dedinčanov verí, že je to "brána do podsvetia", pretože vraj z nej počuť monštruózne zvuky. Vedci ale hovoria, že ich má skôr na svedomí klesajúca pôda, než tvory z hlbín.

Viac o téme: KráterBatagaika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu