Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ste aj vy závislí na tejto veci? Podľa psychológa žijeme v dobe úzkosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Keď David Erickson opúšťa domov v kalifornskom Long Beach, aby strávil niekoľko dní na južnom pobreží Panamy, neochotne sa vzdáva aj svojho telefónu. Tam, kam ide, nie je wi-fi, a dátové schopnosti jeho telefónu tam nefungujú, takže si nebude kontrolovať sociálne siete ani e-maily. A keď si chce zavolať, musí dôjsť na určité miesto v dome, kde môže volať alebo prijímať hovory. "Môj telefón sa tam jednoducho stáva drahým budíkom," povedal Erickson, zakladateľ digitálnej konferenčnej telefónnej spoločnosti, spravodajskému serveru BBC News.

Výsledky štúdie potešia: TOTO nám predlžuje život a znižuje negatívne dopady fajčenia

Prvý deň a pol zvyčajnej štvordňovej dovolenky ho zviera úzkosť z toho, že je odpojený od siete. Často pátra v okolí, či dátové služby predsa len nejakým zázrakom nenaskočili a dohaduje sa sám so sebou, či nemá zájsť do neďalekého hotela disponujúceho pomalým bezdrôtovým pripojením. Prinajmenšom spočiatku je ťažké sa odpútať, dodáva. "Máte pocit, ako by na vás padalo nebo - úzkosť z odpojenia je šialená."

Všetci vieme, že je neproduktívne plytvať časom on-line. Ale tento problém neustále narastá. Ešte nikdy neboli ľudia závislejší na svojich smart telefónoch, ako zistila v roku 2016 štúdia firmy Deloitte.

Na Facebooku je aktívnych 1,86 miliardy ľudí - teda takmer dvaja z každých siedmich ľudí na planéte. A 24 percent užívateľ internetu teraz využíva twitter a 29 percent LinkedIn, ako uvádza Pew Research. A čo je dôležitejšie, facebook ohlásil, že užívatelia na ňom denne trávia priemerne 50 minút.

Ste aj vy závislí
Zobraziť galériu (4)

Bez ohľadu na to, aké ušľachtilé ciele si stanovíme ohľadom toho, ako sa počas pracovnej doby nenecháme vtiahnuť do diskusie na facebooku, alebo ako sa nebudeme rozptyľovať mobilným telefónom počas večere - mnohí z nás prepadnú úzkosti, keď sa snažia týchto zlozvykov zbaviť.

Stiahnutie sa zo sociálnych sietí môže vyvolať úzkosť a túžbu znova sa zalogovať, hovorí Stefan Hofmann, profesor psychológie Bostonskej univerzity a odborník na emočný výskum.

Súhrnne sa tento stav nazýva digitálna úzkosť, a spadá doň nielen strach z odpojenia, ale aj dlhodobé negatívne pocity kvôli osobnému užívaniu sociálnych sietí a neschopnosti čas trávený na nich nejako dostať pod kontrolu. To môže prispieť k pocitom depresie, dodal Hofmann.

Niektorí ľudia začnú byť nervózni zo straty spojenia, ktoré im ich chytré telefóny poskytujú, pretože majú pocit, že musia sledovať budúce hrozby alebo politické správy, dodal Hofmann. "Toto je éra úzkosti," uviedol.

Ste aj vy závislí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Mnohí by radi trávili menej času on-line, ale vykazujú známky úzkosti, akonáhle sú príliš ďaleko od svojho chytrého telefónu. Asi tri štvrtiny mladých dospelých, ktorí boli krátko odlúčení od svojho "smartíka", prejavovali úzkostné správanie, ako je nepokojné vrtenie alebo škrabanie.

Ako sa týchto prejavov dá zbaviť? Ako silný odradzujúci prostriedok môže poslúžiť dôvod, prečo byť offline, založený na vašich osobných preferenciách. Môžete si napríklad jednoducho pripomínať, že keď budete tráviť menej času na sociálnych médiách, budete môcť tráviť viac času s rodinou - alebo jej konkrétnym členom - či s priateľmi.

Ste aj vy závislí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jasná definícia tohto výmenného obchodu môže pomôcť zmierniť strach a obavy a tiež pochopiť, prečo je dôležité sa odpojiť, vysvetľuje Christina Crooková, kanadská autorka knihy The Joy of Missing Out (Radosť z premeškania), kde opísala svoj 31 dní trvajúci "digitálny detox". "Ak nemáte dobrý dôvod, potom nebudete mať dostatok pevnej vôle, ktorá vás udrží mimo siete," dodala Crooková.

Dôležitou súčasťou je tiež vedieť si odpustiť zlyhanie. Namiesto toho, aby ste sa trestali za nedostatok sebaovládania, si pripomeňte, že mnohé aplikácie a sociálne médiá sú navrhnuté tak, aby vás vtiahli späť, akonáhle na nich nie ste. Napríklad facebook a twitter posielajú e-maily používateľom, ktorí sa nejaký čas nepripojili. "Zlyháte, to je isté," hovorí Crooková. "Ale po každom zlyhaní je potrebné znovu uveriť, že odpojiť sa je možné."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu