Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poliaci bavia svet: Toto sú bláznivé mená, ktoré chceli dať svojim potomkom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA - Kurtizána, Eutanázia či Žirafa sú len vzorka podivných mien, ktorými sa poľskí rodičia v minulom roku pokúšali obdariť svojich novonarodených potomkov. "Došlo aj na návrhy Lucifer či Belzebub," povedala televízii TVN jazyková expertka Danuta Krzyžyková, ktorá spolu s matrikármi bráni najväčším excesom pri krstoch.

Fantázia Košičanov nepozná hraníc: Rodičia prelomili tabu menami detí Šťastko, Onur a Koncuela

"Mená nemusia byť bežné, smú byť originálne, ale rozumné," vysvetlila Krzyžyková jazykovú politiku, zakazujúcu mená hanlivé, neslušné či zdrobneniny.

Vyššie spomenuté príklady neprešli, avšak vlani pribudlo malých Poliakov s menami Mason, Baltazar, Gromoslaw, Santiago, Ragnar a Roland. Pribudlo aj dievčat s menami Chelsea, Chanel, Dajana, Hiacynta, Lukrecja či Džesika.

Poliaci bavia svet: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Väčšina poľských rodičov je ale konzervatívna, a tak medzi bábätkami kraľujú mená Antoni, Jakub a Szymon, respektíve Zuzanna, Julia a Lena.

Nezvyklé meno môže byť aj životná výhra. "Nepoznám človeka, ktorý by ma stretol, nech profesijne či súkromne, a nezapamätal si ma," pochválil sa reportérke Ziemowit Pendziwiatr, ktorý roky na poľskej obrazovke predpovedal počasie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu