Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slávny miliardár varuje svet: Nová zbraň môže vyhladiť milióny ľudí, zápasíme s časom

Bill Gates Zobraziť galériu (2)
Bill Gates (Zdroj: TASR/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

WASHINGTON - Bill Gates sa obáva o budúcnosť ľudstva. Sofistikovaná forma terorizmu by totiž podľa neho mohla zabiť až 30 miliónov nevinných počas jediného roka. Svet by sa mal preto sústrediť na zhromažďovanie arzenálu nových zbraní.

Gates sa obáva bioterorizmu. Ako informoval magazín Futurism.com, v prípade útoku tohto typu momentálne nemáme dostatok očkovacích látok a liekov. Známy miliardár a filantrop svoje varovanie nedávno predniesol na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Francúzi nenechávajú nič na náhodu: Cennú Eiffelovu vežu ochránia pred terorizmom

„Ignorujeme spojitosť medzi zdravotnou a medzinárodnou bezpečnosťou vzhľadom na našu bezpečnosť,“ povedal Gates, ktorý strávil posledných 20 rokov financovaním globálnych zdravotných kampaní. Ak by sa nebezpečný patogén z dielne teroristov začal šíriť vzduchom, mohol by zahubiť až 30 miliónov ľudí, myslí si. Epidemiológovia sa totiž obávajú, že by takýto scenár mohol nastať v priebehu nasledujúcich 10 až 15 rokov.

Čas je naším nepriateľom

Extrémne nákazlivý kmeň chrípky alebo syntetických ovčích kiahní sú podľa Gatesa zločinci schopní vymyslieť pomocou počítača. Už v minulosti sa v médiách objavili správy, že teroristi organizácie Daeš sa snažia vyvinúť účinnú biologickú zbraň. Našou odpoveďou by podľa Gatesa mala byť podpora génového inžinierstva spolu s prácou na vývoji vakcín a nových liečiv.

Naším najväčším nepriateľom v boji proti teroristom je fakt, že vývoj použiteľnej vakcíny niekedy trvá aj desať rokov. Urgentnou výzvou je, aby sme tento čas skrátili na menej ako 90 dní, čo zároveň prízvukuje naliehavú potrebu podpory zdravotníctva. Vírus by sa mohol rýchlo rozšíriť najmä v ekonomicky zraniteľných krajinách, ktoré nemajú dostatok prostriedkov na boj s epidémiami. 

Slávny miliardár varuje svet:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Bill GatesBioterorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu