Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hnutie, ktoré zmenilo život detí aj na Slovensku: Jeho zakladateľ vstúpil do histórie

Powell na jednej zo svojich výprav Zobraziť galériu (3)
Powell na jednej zo svojich výprav (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský generál Robert Baden-Powell, od ktorého narodenia uplynie 22. februára 160 rokov, do dejín vstúpil nielen svojimi úspechmi na poli vojnovom, ale predovšetkým ako zakladateľ jednej z najpopulárnejších a najvplyvnejších detských organizácií - skauta.

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, neskorší lord z Gilwellu, absolvoval vojenskú akadémiu Sandhurst a potom sa v hodnosti podporučíka vybral na vojenské misie do Indie a Afriky. Počas tamojšej služby sa priučil stopárskemu umeniu od černošských domorodcov a naučil sa prežívať v divokej prírode. Neskôr sa preslávil svojimi výzvednými schopnosťami. Keď počas bojov preukázal, ako môžu byť orientácia v teréne a výzvedy dôležité, zaistil si povýšenie a uznanie nadriadených. Najväčšiu slávu mu prinieslo obliehanie afrického Mafekingu, ktorý dokázal ubrániť proti presile. 

Hnutie, ktoré zmenilo život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po návrate do vlasti Smyth zistil, že sa jeho príručka pre vojenských zvedov stala v Británii bestsellerom. Obzvlášť medzi britskými chlapcami, ktorí sa podľa nej učili žiť v prírode. Prepísal ju teda na populárnu knižku. Preštudoval si aj dobové pedagogické spisy a oboznámil sa s názormi a zásadami "lesnej múdrosti" zakladateľa woodcrafterského hnutia v USA, Ernsta Thompsona Setona. K jeho poznatkom pridal svoje vedomosti armádneho drilu a symboliky. Vo vzniknutej zmesi romantických, etických a ekologických úvah bolo možné nájsť aj rôzne praktické návody, ako napríklad čo robiť, keď vás v lese uštipne zmija. 

Hnutie, ktoré zmenilo život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Britskí školáci začali celkom spontánne vytvárať skautské oddiely a vyrážať na výpravy. Rok po vydaní príručky sa ich ku skautingu hlásilo viac ako stotisíc. Baden-Powell svoj návod adresoval chlapcom, ale skauting čoskoro pritiahol aj dievčatá. Generálova sestra začala organizovať akcie pre dievčatá. V roku 1910 kráľ Eduard VII. osobne požiadal Stephensona, aby opustil armádu a naplno sa ujal vedenia skautov. Verný skautskému hnutiu zostal až do svojej smrti 8. januára 1941. 

Viac o téme: SkautSkautské hnutieRobert baden-powell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu