Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

"Nová" sexuálna orientácia: Týchto ľudí priťahuje viac mozog ako výzor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

ŽENEVA - Sapiosexuál. Toto slovo sa ešte len pred nedávnom pretavilo z pojmu poletujúceho internetovým priestorom v štúdiu, ktorá bola vykonaná v skutočnom svete. Definuje sexuálnu orientáciu, konkrétne človeka, ktorý je sexuálne priťahovaný k druhej osobe výhradne kvôli jej inteligencii a erudícii. Inými slovami je teda sapiosexuál niekto, kto je sexuálne posadnutý vysokým IQ.

Sexuálne fantázie, ktoré nikdy nepochopíte: O tomto snívajú ženy? To snáď nie je pravda!

Pre takého človeka by fyzický vzhľad bol jednoznačne podružný. Hoci samotné slovo je nové, správanie, ktoré opisuje, je rovnako staré ako ľudstvo samo. A podľa švajčiarskej sexuologičky Patrizie Anexovej ide o jav viac ženský než mužský.

"Dá sa porovnávať napríklad s príťažlivosťou k alfa-samcovi," vysvetľuje Anexová. "Reaktivuje pradávne myšlienkové pochody v mozgu. Niekto, kto je inteligentnejší, je vnímaný ako človek schopnejší chrániť rodinu a plodiť potomkov. Na konzultáciách počujem klientky hovoriť: 'Nepriťahuje ma, nie je dosť chytrý'," citoval ju denník Le Temps.

Lingvistka Lausannskej univerzity Stéphanie Pahudová uviedla, že sa používanie slova sapiosexuál začalo šíriť okolo roku 2012, prevažne online. Jeho presný pôvod je však ťažké vysledovať.

"Toto správanie existuje už dlhý čas. Neologizmy nám umožňujú pomenovať nové sociokultúrne skutočnosti alebo nové uhly pohľadu, nové poznatky o týchto starých skutočnostiach," dodala.

Pokiaľ ide o slovo samotné, jeho podoba je jednoduchá. Je zložené z pojmu "Sapio" z latinského sapiens (rozumný, múdry) a "sexual" (sexuálny, pohlavný).

Zobraziť galériu (3)

Ďalšie podobné neologizmy zahŕňajú napríklad "pansexuál", čo je sexuálna príťažlivosť k akejkoľvek osobe bez ohľadu na jej alebo jeho pohlavie, alebo "skoliosexuál", ktorého priťahujú pohlavne nevyhranení jedinci.

"Podobné nálepky môžu zakryť sexuálnu stránku vecí pod vedecký či morálny náter," povedala Pahudová. "Potom tieto záležitosti získajú v podstate aseptický charakter." Podľa jej názoru tento druh terminológie napĺňa našu potrebu teoretizovať a preškatuľkovať sexualitu.

"Je to spôsob, ako kontrolovať tento priestor slobody. Osoby, ktorých sa to týka, to môže viesť k tomu, aby revidovali svoje správanie vo svetle danej nálepky, prijali ju alebo odmietli, alebo nahradili nejakou inou," vysvetlila.

Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na jeseň bola spustená aplikácia pre sapiosexuálov nazvaná Sapio - Intelligent Dating (inteligentné randenie). Táto aplikácia spieva ódu na schôdzky, kde sú "fyzická a intelektuálna príťažlivosť dané na rovnocennú úroveň".

Ide o dosť špecifickú stratégiu vzhľadom na to, že užívatelia online zoznamiek nutne reagujú najprv na fotografie. Ako je teda možné, aby vycítili naozajstnú intelektuálnu príťažlivosť?

Podľa sexuologičky Anoxovej sa používatelia rýchlo zorientujú s pomocou pravopisu a vyjadrovacích schopností potenciálneho náprotivku. "Prvá pravopisná chyba bude znamenať koniec záujmu," uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu