Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci sú vo vytržení: V oceáne našli nový tajomný kontinent, ktorý môže všetko zmeniť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: GSA)

WELLINGTON - Nový Zéland leží na predtým neznámom kontinente, z väčšej časti ponorenom pod Južným Pacifikom, o ktorom vedci tvrdia, že by mal byť uznaný pod názvom Zealandia. Podľa nich spĺňa všetky kritéria, ktoré platia aj pre tie ostatné: ide o územie s veľkou rozlohou, ktoré má geologicky význačné hranice.

Na dne indického oceánu objavili tajomný starobylý kontinent Mauríciu

V štúdii zverejnenej v časopise Americkej geologickej spoločnosti GSA Today sa uvádza, že Zealandia meria 1,9 milióna štvorcových míľ a je z 94% pod vodou. Vedci, väčšinou z novozélandského výskumného projektu GNS Science, informovali, že Zealandia bola kedysi súčasťou superkontinentu Gondwana, ale ten sa rozpadol pred asi 100 miliónmi rokov.

Vedecká hodnota klasifikovania Zealandie ako kontinentu je podľa nich oveľa väčšia než len dopísanie nového názvu do zoznamu. Môže mať vplyv aj na skúmanie súdržnosti a rozpadu kontinentálnej kôry.

Vedci sú vo vytržení:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: GSA)

Hlavný autor Nick Mortimer sa vyjadril, že o Zealandii sa zbierali údaje viac ako 20 rokov, ale išlo to veľmi ťažko, pretože väčšina územia sa ukrýva pod hladinou. Keby sa však dal oceán vypustiť, hneď by každý zbadal horské pásma a týčiaci sa kontinent.

Aj keď neexistuje žiadny vedecký orgán, ktorý formálne uznáva kontinenty, Mortimer povedal, že chce, aby sa stala Zealandia prijímanou súčasťou toho, ako je Zem vnímaná. Dúfa, že sa objaví vo svetových mapách, školách, jednoducho všade. "Myslím, že odhalenie nového kontinentu je celkom vzrušujúce," dodal pre TVNZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu