Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pochybná plastická chirurgia robí zo žien netvorov: Jediná injekcia mi zničila život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TIRANA - Žena sa strnulou tvárou si rukou zakrýva absces, ktorý ju hyzdí. Stala sa obeťou estetickej chirurgie v Albánsku, praktizovanej v legislatívnom vákuu, ktoré lekárov v tejto balkánskej krajine znepokojuje.

Všetko začalo tak, že tridsaťjedenročnú Emiru Selovú znepokojovali prvé vrásky. Preto sa nechala od svojej kaderníčky presvedčiť, že s pomocou jedinej injekcie v prepočte za zhruba 60 eur tieto známky starnutia zmiznú. "Uisťovala ma, že nič neriskujem, dokonca mi menovala známe ženy, ktoré využili jej služby. Nepremýšľala som o tom dlho, uverila som jej a na nič som sa už nepýtala," hovorí chvejúcim sa hlasom blondínka so zelenými očami. 

Pochybná plastická chirurgia robí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kadernícke či kozmetické salóny, nešpecializované zariadenia, ponúkajú tieto služby bez kontroly v absolútnom právnom vákuu. Jediná injekcia produktu, ktorého zloženie ani množstvo Emira nepozná, stačila na to, aby jej koncom augusta zničila život. Aj keď užíva antibiotiká, neustále má horúčku a cíti bolesť. Absces na pravej strane tváre spôsobuje, že má oko napoly zatvorené, tvár paralyzovanú a opakovane sa jej chce zvracať. "Som z toho tak zničená, že som sa pokúsila o samovraždu," zveruje sa žena, ktorá prišla o miesto bankovej úradníčky. Jej jedinou nádejou je operácia na talianskej klinike, ktorú má teraz podstúpiť. 

Dvadsaťdvaročná študentka ekonómie Elisa Lurová sa chystá na operáciu laserom, aby sa jej vrátila jej pôvodná podoba - permanentný mejkap obočia, za ktorý zaplatila v malom butiku v prepočte asi 50 eur, skončil katastrofou. Dievčina má teraz tvár pokrytú bolestivými jazvami. 

Pochybná plastická chirurgia robí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Estetická chirurgia sa stala výnosným obchodom. Pacient je len klientom, ktorý je vystavený mnohým rizikám, najmä kvôli používaniu synstetických produktov ako je silikón a akrylamid, ktoré sú ponúkané za nízke ceny," povedala lekárka Erion Shehuová, ktorá pracuje ako dermatologička v univerzitnej nemocnici v Tirane. 

S injekčnou striekačkou pracuje stále viac podvodníkov. Problémom sú aj produkty, z ktorých niektoré sú v Európe zakázané, no nelegálne sa dovážajú do Albánska z Turecka alebo Číny. Vzorom im je Kim Kardashian. Zadok, stehná, pery či prsné implantáty ničia život mladým Albánkam usilujúcim sa o krásu, ktorá sa pre mnohých z nich stáva časovanou bombou. 

Pochybná plastická chirurgia robí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Typická klientka je podľa albánskych lekárov vo veku 16 až 28 rokov. Ako uvádza ekonomický časopis Monitor, počet žiadostí o výkon v plastickej chirurgii sa v roku 2015 zvýšil o viac ako 50 percent. 

Doktor Papa opisuje, ako liečil desiatku dievčat vo veku od 20 do 27 rokov, ktoré si nechali za 40 až 50 eur zväčšiť pery a tváre pomocou injekčne aplikovaného silikónu. Ten je napríklad vo Francúzsku od roku 2000 zakázaný. "Liečil som im edémy a zápaly, ktorými možno budú trpieť celý život," hovorí chirurg. 

Matka štyroch detí minula 224-tisíc za svoju dokonalosť: Keď uvidíte FOTO z mladosti, neuveríte

Albánskych lekárov znepokojujú zahraniční kolegovia, ktorí z Talianska, Turecka a Grécka prídu na jeden víkend a potom zase odídu. Niektorí nemajú ani kvalifikáciu ani diplom v odbore. Hovorkyňa tiranského súdu Alba Nikollová priznáva, že je dnes nemožné začať vyšetrovanie iba na základe sťažností. S touto beztrestnosťou chcú úrady skoncovať. Pripravuje sa zákon v súlade s požiadavkami Európskej únie, do ktorej by Albánsko chcelo vstúpiť. Návrh zákona ustanovuje aj sankcie, v rámci ktorých môže byť uzavreté také zariadenie, ktoré používa syntetické produkty. A pokiaľ ide o zdravotné  dôsledky, tresty sa pohybujú od troch do desať rokov nepodmienečne. 

Viac o téme: AlbánskoPlastická chirurgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu