Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tínedžerka (19) išla do práce, keď prišla rana: O pár minút si už nepamätala svoj život

Jess si pamätá len posledný rok Zobraziť galériu (3)
Jess si pamätá len posledný rok (Zdroj: profimedia.sk)

TUNBRIDGE WELLS - Britská tínedžerka sa musela kompletne naučiť svoj život naspamäť po tom, ako sa jej kvôli opakujúcim sa záchvatom úplne vymazala pamäť. Boli to hrozné chvíle, keď ju mama chcela upokojiť, no pre ňu to bola absolútne cudzia osoba, s ktorou podľa svojej hlavy nemala nič spoločné.

Devätnásťročná Jess Sharmanová trpí epilepsiou a krátkodobá strata pamäti sa u nej vyskytovala pomerne bežne. Dlhodobá ale nie. A práve tú utrpela vlani v marci, keď bola v metre na ceste do práce spolu so svojím priateľom. Po tom, ako prežila niekoľko epileptických záchvatov a prišla opäť k sebe, nepamätala si absolútne nič, ani svoje meno. Mala retrográdnu amnéziu, čiže stratu spomienok pred udalosťou, ktorá amnéziu spôsobila. 

Kuriózny prípad v USA: Ženu našli na ulici, po jej totožnosti pátrala celá Amerika

Dievčina musela odísť z práce, naučiť sa všetko o svojej osobnosti a najmä sa zoznámiť so svojimi vlastnými rodičmi - Lisou a Garym a svojím priateľom Richom, s ktorým chodila v tom čase už takmer polroka. 

Tínedžerka (19) išla do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Môj svet sa v ten deň rozpadol. Bola som obklopená cudzími ľuďmi, ktorí tvrdili, že sú moja rodina, a hovorili mi veci, ktoré pre mňa nič neznamenali. Cítila som sa veľmi osamelá, netušila som, kto som, aké sú moje silné a slabé stránky, čo mám rada a čo naopak nenávidím. Keď chcel Rich oživiť náš vzťah, zobral ma do nášho údajne obľúbeného parku, lenže ja som nebola ani schopná kráčať vedľa neho. Bol pre mňa jednoducho cudzí človek. Keď ma chcel chytiť za ruku, odtiahla som ju preč," spomína na ťažké obdobie Jess. 

Tínedžerka (19) išla do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hoci sa sprvoti chcela s Richom rozísť, nakoniec ju svojou láskou presvedčil a ona sa do neho po čase opäť zamilovala. No strach z toho, že niekedy znova príde o pamäť, tam stále je. Podľa lekárov existuje 50-percentná šanca, že sa tak stane. Doteraz sa tínedžerke neobnovili žiadne spomienky z minulosti, žije preto len z tých, ktoré má z obdobia za posledného necelého roka. Aj teraz má občas problémy, keď si napríklad nepamätá, prečo prišla do miestnosti alebo s kým práve volala. Snaží sa ale zostať optimistická. "Keď sa mi podarilo prežiť minulý rok, už zvládnem všetko. Momentálne sa sústredím len na vytváranie nových spomienok," dodala Jess. 

Viac o téme: AmnéziaEpilepsiaZáchvatStrata pamäti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu