Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníci prišli s neuveriteľnou správou: Vraj majú dôkaz, že náš svet je len ilúzia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

SOUTHAMPTON - Vedci prišli s bizarnou teóriu o vesmíre. Napadlo vám už niekedy, že by hviezdna obloha mohla byť len fikciou? Odborníci skúmajúci Veľký tresk hovoria, že v skutočnosti bol len akýmsi „predobrazom“ vesmíru. Ale čo je potom realita?

Vznik vesmíru je pre astrofyzikov stále veľkou záhadou. Podľa najnovšej hypotézy vedcov zo Southamptonskej univerzity by vesmír mohol byť rozsiahlym a zložitým hologramom, čo by znamenalo, že žijeme v 3D ilúzii. V spolupráci s vedcami z Talianska a Kanady anglickí výskumníci tvrdia, že disponujú dôkazmi o holografickom vesmíre. Táto myšlienka podľa nich vznikla už v roku 1990.

Fantastická teória astronómov o vzniku života na Zemi: Ľudstvo je vo vesmíre predčasne

K hypotéze vedcov priviedli nezrovnalosti vesmírneho mikrovlnného pozadia. Astrofyzici sa domnievajú, že to, čo my považujeme za náš 3D svet, môže byť len ilúzia. Podľa profesora matematických vied Kostasa Skenderisa to môže byť podobné ako sledovanie 3D filmu v kine. Kým vnímame veličinu ako hĺbka ako reálnu, v skutočnosti sledujeme len plochý obraz.

Skenderis je presvedčený, že takéto nazeranie na vesmír predstavuje obrovský pokrok a nový pohľad na štruktúru a stvorenie vesmíru. „Einsteinova teória relativity vysvetľuje takmer celý vesmír veľmi dobre, ale začína sa rúcať pri skúmaní jeho pôvodu a mechanizmov na kvantovej úrovni,“ prízvukoval Skenderis a dodal, že vedci sa aktuálne snažia zladiť kvantovú teóriu a Einsteinovu teóriu gravitácie. Svoju teóriu vedci prezentovali v odbornom magazíne Physical review letters.

Odborníci prišli s neuveriteľnou
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Vesmír3DVeľký treskRelativita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu