Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krvavá nedeľa - veľké klamstvo Británie: Takmer 40 rokov tajila, že pozabíjala nevinných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

LONDONDERRY/PRAHA - Veľkou škvrnou na povesti Veľkej Británie zostáva takzvaná krvavá nedeľa v Londonderry. Pred 45 rokmi, 30. januára 1972, v tomto severoírskom, prevažne katolíckom meste britskí vojaci zabili 14 neozbrojených účastníkov protestného sprievodu. Britské oficiálne miesta navyše o incidente dlho klamali, keď zásah obhajovali ako odozvu na streľbu po vojakoch. Streľbu do nevinných neozbrojených demonštrantov priznala britská vláda až v júni 2010.

Veľká spoveď pápeža Františka o svetovej kríze hodnôt: Varovanie pred novým Hitlerom

"Krvavá nedeľa" bola jedným z vrcholov obdobia nazývaného Troubles (Nepokoje), ktoré začalo už na konci 60. rokov 20. storočia. Násilné spory medzi sebou viedli republikáni-katolíci usilujúci o to, aby sa Severné Írsko odtrhlo a stalo sa súčasťou Írska, a unionisti-väčšinou protestanti, ktorí uprednostňovali zotrvanie Ulsteru v rámci Británie.

V nedeľu 30. januára vyšlo niekoľko tisíc ľudí v Londonderry do ulíc, aby sa zúčastnili nepovoleného pochodu, ktorý usporiadala katolícka organizácia bojujúca za ľudské práva. Podľa neskorších tvrdení armády kvôli správam o ostreľovačovi Írskej republikánskej armády (IRA) bola proti demonštrantom povolaná elitná parašutistická jednotka. Podľa vyšetrovania vojaci vypálili do utekajúcich davov asi stokrát. Trinásť ľudí zomrelo na mieste, jedna z obetí neskôr v nemocnici. Mnohí zomreli vo chvíli, keď sa pokúšali pomôcť zraneným. Mnohí zabití ešte nemali 20 rokov.

Incident spustil jeden z najtragickejších rokov vo vzťahoch medzi katolíkmi a protestantmi. Počas roka 1972 zahynulo pri nepokojoch v Ulsteri celkovo 467 osôb.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Prvá komisia vyšetrujúca udalosti tvrdila, že parašutisti opätovali streľbu príslušníkov IRA. Nové vyšetrovanie inicioval až v roku 1998 vtedajší premiér Tony Blair. Záver správy, zverejnený 15. júna 2010, hovorí, že všetky obete zastrelené pri protestnom pochode boli nevinné a že vojaci začali strieľať bez toho, aby vydali varovanie.

Ten istý deň, teda po viac ako 38 rokoch, sa britský premiér David Cameron menom krajiny a vlády ospravedlnil za "neoprávnenú" a "neospravedlniteľnú" smrť 14 protestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu