Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desať najkurióznejších krádeží na svete: Jedna sa stala v Česku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Túžba kradnúť je zrejme rovnako stará ako ľudstvo samo. Niektoré veci, ktoré si ľudia neprávom prisvojujú, sa dajú pochopiť - napríklad jedlo. Iné však odporujú všetkej logike. Server Crime Wire zostavil prehľad vecí, ktoré by asi väčšine ľuďom nenapadlo kradnúť - a hneď na druhú priečku umiestnil most rozobratý zberačmi šrotu v Českej republike.

PLÁŽ

Na pláži na Jamajke ktosi ukradol tonu piesku. Aj keď sa ho nikdy nepodarilo nájsť, polícia predpokladá, že ho zlodeji rozpredali okolitým hotelom. 

Desať najkurióznejších krádeží na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

MOST

Keď sa v roku 2008 pri železničnom moste na nevyužívanej trati medzi Chebom a Starým Hrozňatovom v Česku objavila skupina mužov, tvrdili okoloidúcim, že boli najatí na jeho demoláciu. Nikto ich slová nespochybnil. Most rýchlo zmizol, avšak ako sa neskôr ukázalo, samozvaní "inžinieri" boli v skutočnosti zlodeji kovu. Most už sa nájsť nepodarilo. 

V roku 2013 túto krádež napodobnili neznámi zlodeji, ktorí v Ostrave rozoberali počas prevádzky most cez Odru, z ktorého ukradli 900 skrutiek s kovovými doskami. Ešte o krok ďalej zašiel v roku 2015 zlodej v Poľsku, ktorý ukradol celý železničný viadukt s hmotnosťou 40 ton. Chytili ho až vtedy, keď rozoberal ďalší most. 

PÁR BRONZOVÝCH SLONOV

Súsošie 1,8 metra vysokých slonov odliatych z bronzu zmizlo v meste Ojai v Kalifornii a napriek tomu, že sú značne ťažkí zostávajú naďalej nezvestní. 

POKLOPY KANÁLOV

Kanály sú, ako sa zdá, zaujímavým suvenírom či predmetom vhodným ku speňaženiu. Inak by Los Angeles v roku 2011 nezažilo sériu ich krádeží, rovnako ako napríklad v roku 2004 Londýn. V rovnakom roku ukradli zlodeji odhadom 240-tisíc kanálových poklopov v uliciach Pekingu. 

Otvorené kanály provizórne prekryl
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ond)

DESAŤKILOVÝ NÁVES

Odísť z benzínky bez zaplatenia je pomerne častým druhom drobnej kriminalita. Ale do úplne inej kategórie sa dostal zlodej, ktorý v okrsku Baltimore ukradol desaťkilový cisternový náves obsahujúci viac ako 11 350 litrov benzínu. 

AUTOMAT NA KONDÓMY

Istý opilec v Michigane zvesil zo steny krčmy automat na kondómy a odišiel s ním domov. Na jeho veľkú smolu ho však na ceste domov, kam si niesol ukoristenú skrinku s prezervatívmi, sledovali nielen okoloidúci, ale aj polícia, ktorá ho následne zadržala. 

O krádež automatu na kondómy sa na Štedrý deň pokúsil aj zlodej v Nemecku, ktorý sa ho pokúsil uvoľniť pomocou výbušnín. Ich množstvo ale neodhadol a pri explózii zahynul. 

TANK

V San Diegu vzbudil svojho času rozruch muž, ktorý vošiel do vojenského zariadenia, krompáčom otvoril prielez tanku, nastúpil do neho a vydal sa na spanilú jazdu po diaľnici. Policajti ho zastrelili po tom, čo odmietol ukradnuté obrnené vozidlo opustiť.

SEMENNÍK

Po prepitej noci sa môže stať, že sa zobudíte a zistíte, že nemáte peňaženku alebo telefón. Podstatne horšie na tom ale bol ženatý ruský televízny herec, ktorý sa prebudil, aby zistil, že mu chýba časť pohlavných orgánov. V bare sa totiž zoznámil s príťažlivou blondínkou, dal si s ňou niekoľko pív, padlli aj bozky - a potom si už na nič nepamätá. Nasledujúce ráno sa prebudil na zastávke autobusu ľahší o oba semenníky. Polícia predpokladá, že to mal na svedomí gang obchodujúci s ľudskými orgánmi, pretože operácia "vyzerala byť vykonaná profesionálne".

Desať najkurióznejších krádeží na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

ŽIVÝ ŽRALOK

Zlaté rybičky ani kapre koi nestačili mužovi z Británie, ktorý choval rovno žraloka, konkrétne druh žralok koralový (atelomycterus marmoratus). Jeho podivný domáci maznáčik nezostal bez povšimnutia; po čase sa k nemu niekto vlámal a viac ako polmetrovú rybu ukradol. 

EINSTEINOV MOZOG

Po smrti Alberta Einsteina v roku 1955 vykonal lekár a patológ Thomas Stoltz Harvey jeho pitvu. Až v roku 1978 zistil novinár Steve Levy, že si Harvey vtedy nechal Einsteinov mozog ako suvenír, a uchovával ho v zaváracom pohári. 

Viac o téme: ZlodejKrádež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu