Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci tvrdia: Zánik sveta je tak blízko, ako už desaťročia nie - kvôli Trumpovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Svet sa hlavne kvôli zvoleniu Donalda Trumpa americkým prezidentom podľa vedcov priblížil zániku najviac od roku 1953. Pomyselné "hodiny posledného súdu" vydavatelia Bulletinu amerických jadrových vedcov dnes posunuli o 30 sekúnd, a tie tak teraz ukazujú na miesto troch len dve a pol minúty pred polnocou, informoval spravodajský web BBC.

Donald Trump oživil zabudnuté proroctvo Nostradama: Príchod tretieho antikrista a... AMEN

Kým vlani ponechali vedci ručičku na rovnakej pozícii ako predvlani, tento rok sa ju rozhodli posunúť bližšie smerom k záverečnej hodine. Vyjadrili tým zvýšenie hrozby, že ľudstvo postihne apokalypsa.

"Je to historické. Ručička nebola za posledných 64 rokov nikdy bližšie polnoci," uviedol fyzik a predseda predstavenstva bulletinu Lawrence Krauss. V roku 1953 bola minútová ručička po testoch prvých vodíkových bômb na dvoch minútach pred polnocou. Od roku 2015 bola na troch minútach pred katastrofou.

Prezident Spojených štátov Donald Trump upútal počas predvolebnej kampane pozornosť vedcov znepokojujúcimi poznámkami o atómových zbraniach a spochybnil tiež výsledky výskumov o klimatických zmenách. "Hoci sa ešte len teraz ujal funkcie, jeho neviazané výroky, neochota počúvať rady odborníkov a pochybné nominácie do jeho kabinetu zhoršili už aj tak zlú medzinárodnú situáciu," stojí vo vyhlásení vedcov.

Vedci tvrdia: Zánik sveta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K rozhodnutiu posunúť minútovú ručičku vedcov viedol okrem Trumpa tiež nárast nacionalizmu po celom svete, pochybnosti o budúcnosti jadrovej dohody s Iránom, množiace sa kybernetické útoky aj zvyšujúci sa počet falošných správ na internete.

Takzvané hodiny posledného súdu (Doomsday Clock) vytvorili odborníci znepokojení použitím prvých atómových bômb v roku 1947. Vtedy bola minútová ručička, ktorej polohu vedci každoročne aktualizujú, na polohe o sedem minút dvanásť. O umiestnení ručičky na hodinách posledného súdu rozhodujú okrem odborníkov na fyziku tiež ekológovia a 15 nositeľov Nobelových cien. Najďalej od skazy - 17 minút - bolo ľudstvo v roku 1991.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu