Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neobyčajný život gorily na FOTO, ktorú si adoptovali dedinčania

John medzi svojimi ľudskými kamarátmi Zobraziť galériu (3)
John medzi svojimi ľudskými kamarátmi (Zdroj: profimedia.sk)

ULEY - Pozrite sa na nikdy predtým nevidené fotografie dokumentujúce ohromujúci príbeh gorily, ktorú si adoptovali obyvatelia jednej anglickej dediny. Žila po ich boku, akoby bola jednou z nich, a prakticky aj bola. Až dokým neskončila vďaka podvodu na jej majiteľov v cirkuse.

Prinášame vám skutočne nevšedný životný príbeh jednej gorily, ktorá žila bok po boku ľudí v dedinke Uley na juhozápade Anglicka. Miestni si ju adoptovali po tom, ako bola zajatá ešte ako mláďa v africkom Gabone, keď jej rodičov zastrelili francúzski vojaci. V roku 1918 opicu previezli do Veľkej Británie, kde ju v jednom londýnskom obchode za 300 libier (teraz 25-tisíc libier) kúpil Rupert Penny a následne pomenoval John Daniel. 

Krátko nato si gorilu pod svoje ochranné krídla vzala Rupertova sestra Alyce Cunninghamová, ktorá žila práve v Uley. Tam Johna vykŕmila a starala sa o neho prakticky ako o malého chlapca.

Neobyčajný život gorily na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mal vlastnú izbu, naučila ho chodiť na záchod, ustieľať si svoju posteľ a dokonca aj prať. Hrával sa ostatnými deťmi, chodil s nimi do školy a so svojou paničkou zas zvykol piť popoludňajší čaj. Okrem toho mimoriadne rád navštevoval miestneho obuvníka, ktorého pozoroval pri práci.

Neobyčajný život gorily na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bohužiaľ, gorilí príbeh sa neskončil šťastne. Po troch rokoch, keď sa z Daniela stal dospelý jedinec, bol príliš veľký na to, aby sa o neho Alyce mohla starať. Predala ho preto jednému Američanovi, ktorý jej sľúbil, že gorilu vezme do domu na Floridu. Namiesto toho ale skončila v cirkuse a zoo. Johnovi Alyce veľmi chýbala a jeho zdravotný stav sa v dôsledku toho rapídne zhoršoval. Pracovníci zoologickej záhrady preto Cunninghamovej poslali urgentnú správu, v ktorej ju prosili, aby Johna prišla pozrieť. S tým, že jej preplatia náklady na cestu. Alyce neváhala, no ešte predtým, než sa stihla doplaviť do New Yorku, Daniel vo veku štyri a pol roka zomrel na pneumóniu. Všetci ale boli presvedčení o tom, že skutočnou príčinou jeho smrti bol žiaľ. Jeho telo bolo vypchaté a vystavené v Americkom prírodovednom múzeu. Tam je až dodnes. 

Neobyčajný život gorily na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Fotografie dokumentujúce život poľudštenej gorily objavila archivárka dedinky, Margaret Groomová, a následne ich zverejnila vo svojej knihe. "John vyrástol spolu s ostatnými deťmi, ktoré ho zbožňovali. Ešte donedávna v Uley žili ľudia, ktorí si pamätali, ako sa tu prechádzal a chodil do záhrad jesť ruže. Vedel, do ktorého domu má isť, aby mu načapovali dobrý jablčný mušt. Škoda, že jeho osud sa skončil tak smutne," povedala Groomová. 

Viac o téme: GorilaAdopcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu