Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Začína rok ohnivého kohúta: Pozrite sa, čo ľudstvo čaká podľa čínskeho kalendára

Rok kohúta sa začína už o pár dní, vystrieda opicu Zobraziť galériu (3)
Rok kohúta sa začína už o pár dní, vystrieda opicu (Zdroj: thinkstock.com)

PEKING - Usilovnosť, odvahu a spravodlivosť symbolizuje v čínskej mytológii kohút, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok. Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá na 28. januára, keď kohút vystrieda vládu dynamickej opice a v oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie vypuknú búrlivé oslavy.

Kohút je desiatym znamením čínskeho horoskopu a bude vládnuť až do 15. februára 2018, kedy ho vystrieda umiernený pes. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok, pre tento rok a znamenie kohúta je to oheň. Podľa astrológov by mal nadchádzajúci rok byť v znamení spravodlivosti, odvahy, usilovnosti a kreativity. Nie je príliš vhodný na zmeny a riskantné projekty, ľudia by sa mali skôr zamerať na dokončenie alebo rozvinutie projektov začatých v predchádzajúcom roku ohnivej opice. Kohút tiež praje nadviazaniu vážneho vzťahu alebo založeniu rodiny či utuženiu rodinných vzťahov. 

Začína rok ohnivého kohúta:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Človek narodený v znamení kohúta je usilovný, rád vzbudzuje pozornosť a radí sa medzi perfekcionistov. Kohút sa hodí pre povolanie analytik, bezpečnostný pracovník, podnikateľ, predavač, ale aj herec a spisovateľ. Narodení v tomto znamení (ročníky 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 193, 2005) sú spoločenskí a bývajú radi stredobodom pozornosti, zároveň nie sú príliš dôverčiví a spoliehajú sa radšej sami na seba. Pôsobia bezstarostne, ale vo vnútri môžu byť zraniteľní. K ich negatívnym vlastnostiam patrí márnotratnosť a občas aj agresivita. Najlepšími partnermi pre nich sú narodení v znamení draka, byvola alebo hada, naopak sa k nim príliš nehodia ľudia narodení v roku zajaca. Šťastnými číslami pre kohúta sú 1, 5, 9, 10 a šťastnými farbami sú biela a žltá. 

V roku kohúta sa narodili napríklad hudobníci Eric Clapton a Neil Young, herec Matthew Perry, režisér David Lynch, moderátor Larry King. Medzi slávne ženy patria herečky Melanie Griffith, Diane Keaton, Katherine Hepburn, speváčka Gloria Estefan aj tenistky Serena Williams a Anna Kurnikova. 

Začína rok ohnivého kohúta:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Sviatky jari, čiže nového roku, sú najvýznamnejším sviatkom roka pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejčanov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú pätnásť dní. Ľudia si vzájomne prajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcovi má zabezpečiť požehnaný rok. 

Celý život ste žili v klamstve, odkazuje NASA: Pozrite sa, v akom ste skutočne znamení

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, kedy sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, kedy sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Začiatok nového roka je pohyblivý, nastáva počas prvého novu po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára. Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje do roku 2637 alebo 2636 pred naším letopočtom, kedy ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním dvanástich zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustia Zem. Dostavilo sa ich len dvanásť, za odmenu im Budha prisúdil vládu v čaase v poradí, v akom prišli - myš (potkan), byvol, tiger, králik (zajac), drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút (moriak), pes a prasa. 

Viac o téme: AstrológiaČínsky kalendárRok kohúta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu