Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte pred partnerom tajomstvá? Odborník radí, či si tým zničíte vzťah

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Máme si uchovávať svoje malé tajomstvá, ak chceme, aby naše spolužitie s partnerom bolo šťastné? Ak máme veriť šéfovi technologického vývoja v spoločnosti Google Rayovi Kurzweilovi, budeme schopní do tridsiatich rokov odovzdávať stav svojej duše počítačom. Potom bude koniec s malými tajomstvami. Je to dobrá správa pre zvedavcov? To už nie je také isté, poznamenáva francúzsky denník Le Figaro.

Aké je vaše zamestnanie? Vedci zistili, že podľa neho máte sklony priberať alebo chudnúť

"Keď som začínal svoju prax ako psychiater, nemali manželia skutočne na výber: boli nútení si veriť. V prípade pochybností tu boli súkromní detektívi. Dnes je všetko inak. S novými technológiami sú partneri vždy v obraze, čo robí ten druhý, aj keď si to napríklad ani neželajú," hovorí Jean-Paul Mialet z Univerzity Paríž V.

V čase selfie sa nemusíme obracať na profesionálne očká, aby sme vedeli, že napríklad Jules šiel na pohárik s Etienne. Stačí si otvoriť facebook a pozrieť sa na fotografie, ktoré tam určite nezabudol umiestniť. A ak sociálna sieť neponúka dostatočné záruky, stačí dotknúť sa prstom obrazovky chytrého telefónu, aby sme si overili, kde je.

Máte pred partnerom tajomstvá?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Elektronická pošta, SMS správy, osobné poznámky, fotografie... Naše mobilné telefóny sa stali sprievodcami po našich krokoch, gestách a dokonca aj myšlienkach. Za takýchto podmienok je ťažké odolať pokušeniu, aby sme ich v prípade podozrenia prehľadali.

"Pred niekoľkými rokmi sa môj manžel zoznámil s nejakou ženou. Raz v noci, keď tvrdo spal, to bolo silnejšie ako ja, a tak som prehľadala jeho mobil. Bol plný SMS správ. Nasledujúcu noc som urobila to isté. Zhorkol mi tým život, ale nikdy som o tom s manželom neprehovorila. Čakala som, že situáciu sám vyrieši," hovorí Clarisse a priznáva, že sa za svoje správanie hanbí.

Máte pred partnerom tajomstvá?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Svoje malé tajomstvá si uchovávame preto, aby sme nevideli chyby druhého. Odvraciame niekedy zrak, keď partner dostane textovú správu. V manželstve zdieľame život s jedincom, ktorý je nám nadovšetko drahý a na ktorom vidíme len pozitíva. Nikto však takému ideálu nezodpovedá. Ak to neignorujeme, nebezpečenstvo nehrozí. Nebezpečenstvo prichádza, keď si všimneme, že jeho správanie nezodpovedá tomu, čo sme si predstavovali. Málo ľudí je schopných prijať s pokojom slabosti toho druhého, hovorí Mialet. Ten je vášnivým zástancom transparentnosti a jasne sa vyslovuje pre rešpektovanie súkromnej ​​záhradky každého.

Tridsaťsedemročná Parížanka Sara prisahá s rukou na srdci: nikdy nestrkala nos do záležitostí svojich milencov, aj keď niekedy cítila pokušenie. "Správam sa ako pštros, pretože som svojím založením skôr žiarlivá. Vždy odvraciam oči, keď môj partner dostane textovú správu. Nech to je práca, priateľ alebo milenka. Nechcem vedieť, čo píše a čo robí, keď nie je so mnou," zveruje sa.

Máte pred partnerom tajomstvá?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Väčšina ľudí má tendenciu zamieňať malé tajomstvo s dôverou. Podľa nich to sú dve nezlučiteľné veci. S tým zásadne nesúhlasím: môžeme mať malé tajomstvá, ktorá však nie sú lži ani veci, ktoré by bolo treba skrývať, a pritom žiť v zodpovednom a inteligentnom vzťahu," potvrdzuje Julia Palombová, autorka publikácie Do postele, občania!

"Tajomstvo vytvára auru záhady a erotizmu, ktorá okoreňuje milostný vzťah. Vždy poviem manželovi, kedy nebudem doma. Večer, až sa vrátim, nevykladám mu všetko, čo som celý deň robila. Zachovať si priestor pre slobodu je tiež tajomstvo," vysvetľuje Palombová. Ani nechce zdieľať s manželom úplne všetko, nechce ho zahlcovať informáciami o tom, čo robí mimo svoju rodinu. "Radšej nechávam rodine priestor pre predstavivosť a tajomno," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu