Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Objavili FOTO roka? Ak potvrdia identitu slávneho muža na nej, bude to bomba!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Dosiaľ neznáma fotografia poľského hudobného skladateľa a klaviristu Fryderyka Chopina sa možno našla vo Švajčiarsku. Oznámil to vo štvrtok poľský kultúrny inštitút vo Francúzsku. Pokiaľ by sa potvrdila pravosť tohto nálezu, išlo by len o druhú originálnu fotografiu tohto klavírneho virtuóza, ktorý zomrel v roku 1849 v Paríži.

Vedci objavili zaujímavú súvislosť: Existujú ľudia, ktorí nedokážu jednu vec, a čo vy?

Fotografiu našiel v súkromnej zbierke švajčiarsky fyzik a nadšenec Alain Kohler spolupracujúci s francúzskym novinárom Gillesom Bencimonom, napísal na svojom webe poľský inštitút. Kohler pre agentúru AP uviedol, že dagerotypia so Chopinovým portrétom sa našla vo Švajčiarsku. Pravosť nájdenej dagerotypie teraz preveria bádatelia. Čiernobiela fotografia zachytáva muža s výrazným nosom, plnými ústami a úzkou tvárou, podobná jedinému známemu portrétu tohto skladateľa.

"Ak analyzujeme iba tvár na portréte, mnohé svedčí o tom, že je to Chopin," uviedol kurátor varšavského Chopinovho múzea Maciej Janicki. "Je ale rad otázok: odkiaľ pochádza snímka, kedy a za akých okolností bola zhotovená a kde je originál?" dodal.

Kohler je síce detektív-amatér, môže sa však pochváliť výsledkami: pred dvoma rokmi našiel klavír značky Pleyel, na ktorý Chopin hrával v rokoch 1844 a 1845. Agentúre AP povedal, že snímku našiel v súkromnej zbierke švajčiarskeho hudobníka a že dagerotypia bola urobená okolo roku 1847 v parížskom ateliéri Louise-Augustea Bissona.

Znalci Chopinovho diela a života vedia o tom, že existovali dve známe dagerotypie z Bissonovho ateliéru, ktoré zachytávali skladateľa na sklonku života. Obe ale neprežili druhú svetovú vojnu. Zachovali sa len ich reprodukcie. Kohler sa ale odvoláva na list Chopinovej žiačky, podľa ktorej v Bissonovom ateliéri vzniklo viac majstrových snímok, aj keď nevydarených.

Gazeta Wyborcza pripomenula, že pred pár rokmi svet obehla správa o náleze snímky zachycujúcej Chopina na smrteľnom lôžku. Nakoniec ale táto možnosť bola vylúčená, pretože sa rysy tváre nezhodovali.

Viac o téme: Fryderyk Chopin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu