Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci zistili, čo jedol ľadový muž Ötzi pred smrťou: Chutilo by to zrejme aj vám

Otzi, ľadový muž z praveku Zobraziť galériu (2)
Otzi, ľadový muž z praveku (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ/BOLZANO - Posledným jedlom ľadového muža Ötziho, ktorý zomrel pred viac ako 5300 rokmi, a ktorého múmia bola objavená začiatkom 90. rokov v tirolských Alpách, bol zrejme kus sušenej tirolskej slaniny. Naznačujú to výsledky najnovších analýz obsahu jeho žalúdka, informovala agentúra APA.

To, že Ötzi naposledy jedol mäso kozorožcov, je známe už dávno. "Sušené surové mäso si zachováva svoje vlákna tak, ako sme to teraz objavili v jeho žalúdku. Procesom varenia alebo grilovania sa táto štruktúra stráca," povedal odborník na múmie Albert Zink z európskej akadémie EURAC v talianskom Bolzane. 

Vedci zistili, čo jedol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Surové mäso by sa podľa neho taktiež oveľa rýchlejšie pokazilo. Ötziho luk navyše nebol dokončený a pripravený na lov. Pretože bol ľadový muž nájdený na talianskej strane Álp v Južnom Tirolsku, vychádzajú vedci z toho, že ide o slaninu z tejto oblasti. 

Záhadná múmia stále nevydala všetky svoje tajomstvá: Kým bol v skutočnosti tento muž?

Ľadový muž žil v období eneolitu medzi rokmi 3350 a 3100 pred naším letopočtom. Zomrel na vykrvácanie po tom, čo bol zasiahnutý šípom do chrbta. Múmia bola objavená v septembri 1991 v takmer neporušenom stave. V súčasnosti je vystavená v archeologickom múzeu v Bolzane. 

Viac o téme: MúmiaötziĽadový muž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu