Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V USA päť rokov neplatil trest smrti? Tohto muža, ako prvého, opäť popravili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON/PRAHA - Pred 40 rokmi, v ranných hodinách 17. januára 1977, ukončila popravčia čata v štátnej väznici v Salt Lake City v americkom štáte Utah život 36-ročného Garyho Gilmora. Tento nenapraviteľný recidivista sa stal prvým odsúdeným, ktorý bol v Spojených štátoch popravený po zrušení moratória na trest smrti, o ktorom americký najvyšší súd rozhodol v roku 1972. Od opätovného zavedenia trestu smrti bolo v USA popravených viac ako 1400 osôb.

Posledné chvíle nacistického vraha: Takto zomieral sadista Brunner, ktorý poslal na smrť aj Slovákov

Gilmore, ktorý za krádeže a ozbrojené lúpeže strávil polovicu života vo väzení, bol odsúdený na trest smrti za to, že 20. júla 1976, tri mesiace po svojom prepustení z väznice, s pištoľou v ruke prepadol a chladnokrvne zavraždil recepčného v moteli. Deň predtým rovnakým spôsobom zavraždil pumpára na benzínke, ale tento prípad sa na súd nikdy nedostal.

Gary Gilmore
Zobraziť galériu (2)
Gary Gilmore  (Zdroj: wikipedia/Clark County Prosecutor's Office)

Odsúdený svoju vinu nepopieral, rozsudok bez výhrad prijal (na rozdiel od iných vrahov o život vôbec nebojoval) a dokonca sa domáhal jeho čo najrýchlejšieho vykonania. Sám si tiež vybral spôsob popravy - zastrelenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu