Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svätica dvakrát zachránila Paríž pred skazou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Svätá Genovéva (francúzsky Geneviève), ktorá je patrónkou Paríža, toto mesto dvakrát zachránila. Jej ostatky boli spálené v roku 1791 počas Veľkej francúzskej revolúcie. Francúzi ju tiež považujú za patrónku Nanterry a francúzskej polície.

Prvýkrát v roku 451, keď ho ohrozoval vojvodca Attila, vyzvala ženy k modlitbám a mužov presvedčila, aby nevyrážali z mesta. Hunský dobyvateľ sa Parížu skutočne vyhol. Druhýkrát, keď mesto roku 464 obliehal franský kráľ Childerich a vypukol hladomor. Genovéva, ktorej sviatok pripadá na 3. januára, sa vydala na člne po rieke Seine a vyprosila od vidiečanov pomoc.

Relikvie opradené legendou prvýkrát na Slovensku: Z hrobu svätice vychádzala omamná vôňa

Genovéva sa narodila roku 421 v Nanterre pri Paríži. V pätnástich rokoch zložila sľub panenskej čistoty a po smrti rodičov sa presťahovala do Paríža. Pre boj so zlom si zvolila 12 cností - vieru, múdrosť, zdržanlivosť, trpezlivosť, veľkodušnosť, odvahu, prostotu, nevinnosť, mierumilovnosť, prísnosť k sebe, mravnú čistotu a pravdu. Podľa kroník mnohých väzňom vyprosila slobodu, uzdravovala chorých, chránila chudobných a predchádzala násiliu.

Svätica dvakrát zachránila Paríž
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po smrti (okolo roku 500) bola pochovaná v Kostole sv. Petra a Pavla, ktorý bol premenovaný na Chrám sv. Genovévy. Keďže kostol v 9. storočí rozbili Normani, boli jej pozostatky v 12. storočí prenesené do nového chrámu. Pri tejto príležitosti sa údajne v Paríži uzdravilo veľa ľudí z moru, ktorý práve mesto sužoval. Po tomto zázraku nariadil pápež Inocent každoročne oslavovať jej pamiatku.

 

Viac o téme: SväticaSvätá GenovévaPatrónka Paríža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu