Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčšej korytnačke na svete hrozí zánik: VIDEO Jej záchranu podporil aj známy youtuber

Youtuber Expl0ited
Youtuber Expl0ited (Zdroj: Facebook/Expl0ited)

ŽILINA - Žilinská športová hala, miestnymi nazývaná „Korytnačka“, má v priemere 105 metrov. Teda je právom pravdepodobne najväčšia svojho druhu. V Žiline momentálne nadšenci bojujú o jej záchranu. Spustili petíciu, ktorej cieľom je vrátiť do športovej haly život. Táto budova je už desať rokov v rukách súkromného majiteľa, kde sa dostala za čias „bačovania“ Jána Slotu.

Legenda medzi športovými halami, o ktorej odborníci hovoria, že podobnú stavbu v Európe nenájdete, už roky chátra. Poslanci schválili jej odkúpenie pre mesto. Primátor však rozhodnutie zastupiteľského zboru odmietol podpísať. Na prelomenie jeho veta bolo potrebných 19 poslancov. Zlomiť veto Igora Chomu sa však nepodarilo. Za návrh poslanca Kapitulíka, ktorým sa snažil prinavrátiť Korytnačku opäť do mestských rúk, hlasovalo tentokrát iba 7 poslancov. Poslanec Martin Kapitulík preto spustil petíciu o záchranu architektonického unikátu.

FOTO Rodinná tragédia v Žiline: Otec urobil osudovú chybu, mamička (†29) umrela vedľa bábätka

 „Poslanci neschválili športovú halu napriek tomu, že v novembri už raz za rovnaký návrh hlasovali. Je mi to ľúto. Najmä preto, že cítim obrovskú podporu zo strany Žilinčanov. Keďže Mestu Žilina je osud tejto jedinečnej stavby zjavne ukradnutý, rozhodol som sa presunúť boj o jej záchranu na vyššiu úroveň. Tu však Korytnačka potrebuje pomoc. Poďme na to spolu. Ukážme, že Žilina dokáže zabojovať za svetový unikát a budúcnosť nielen žilinského športu a kultúry. S vašou podporou preto spúšťame občiansku iniciatívu - Petíciu za záchranu Korytnačky. Adresujeme ju trom najvyšším ústavným činiteľom (prezident, predseda parlamentu, predseda vlády). Urobme Žilinu opäť veľkou. Vráťme spolu do nášho mesta život!,“ napísal poslanec na svoj profil na sociálnej sieti.

V petičnom výbore je okrem poslanca aj Predseda Oblastného futbalového zväzu Žilina Igor Krško a bývalá reprezentantka SR v športovej gymnastike Dobroslava Lehotská. Za dva dni petíciu za záchranu športovej haly podpísalo 300 občanov.

Zachrániť žilinského „plaza“ chce aj youtuber Exploited

Petícia na záchranu haly je spustená niekoľko dní a už má takmer 800 podporovateľov. Okrem známych žilinských športovcov o podporu dobrej veci žiada aj jeden z najznámejších Youtuberov na Slovensku. „Do e-mailu ma oslovilo niekoľko mojich fanúšikov zo Žiliny, všetko športovcov, aby som im pomohol zapojiť sa do boja o záchranu korytnačky, teda športovej haly. Takže pokiaľ máte radi šport, alebo vám minimálne záleží na tom aby sa tam konali športové a kultúrne podujatia, možete pre to niečo urobiť. Ak máte 18 rokov, môžete podpísať petíciu, ak nie, zavolajte tatka, mamku starkú…“ vyzýva známy youtuber Exploited.

...

Viac o téme: KorytnačkaExpl0itedŽilinská športová hala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu