Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Biele Vianoce? Meteorológovia už tušia, ako bude: Ľudia sa predpoveď boja vysloviť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Budú sa niesť tieto Vianoce v znamení bielej romantiky? Alebo sa budeme s darčekmi brodiť v čľapkanici? To je otázka, ktorú si položili meteorológovia viacerých krajín. Pozrite sa, čo si myslia prísľube bielych Vianoc.

Podľa rakúskeho meteorológa Josefa Lukasa je ešte priskoro na presnú vianočnú predpoveď. Z prognóz počasia však vyplýva, že ani budúci týždeň si ešte snehuliaka nepostavíme, pretože koniec jesene bude mať miernejší priebeh, informuje Heute.at.

Školák (9) povedal Santa Clausovi, čo chce na Vianoce: Odchádzal s plačom, tie SLOVÁ ho zdrvili

Podľa britských meteorológov sú šance na zasnežené Vianoce vo všeobecnosti menej pravdepodobné. V decembri zvykne byť každoročne menej snehu ako počas nasledujúcich zimných mesiacov. Väčšinou sa počasie zmôže len na dážď so snehom.

Mohlo by vás zaujať:
Pýcha Slovenska tak, ako jej to svedčí najviac: Och, tie Tatry naše milované

Navyše, klimatické zmeny ešte viac znižujú pravdepodobnosť sneženia. Keďže Britom teplomery aj na prahu zimy ukazujú dvojciferné čísla, o bielych Vianociach sa im môže iba snívať. Vyhliadky na nasledujúce dni sa pre Britániu veľmi nemenia.

Biele Vianoce? Meteorológovia už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vianočný odmäk

Poľskí meteorológovia takisto predpovedajú Vianoce bez snehu. Hoci môžu byť podľa klimatológa Mareka Blasa noci mrazivé, modely naznačujú, že denné teploty vystúpia pred Vianocami na 1 až 3 stupne Celzia. S veľkou pravdepodobnosťou bude práve na Vianoce odmäk. Aj keby ešte pred Štedrým dňom nasnežilo, zo snehu bude len čľapkanica, uvádza Gazetawroclawska.pl.

Z meteogramu Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vyplýva, že nasledujúci týždeň síce na Slovensku budú teploty klesať pod bod mrazu, ale víkend pred Vianocami sa teploty udržia nad hladinou mrazu, pričom môžu vystúpiť až na štyri stupne Celzia.

Zdroj: SHMÚ
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: SHMÚ

 

Viac o téme: Predpoveď počasiaBiele Vianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu