Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

JEDÁLNIČEK kozmonautov na ISS: Len ťažko uveriť, že takéto dobroty podávajú vo vesmíre

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - V zhruba 400 kilometrovej výške, na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), konzumuje francúzsky kozmonaut Thomas Pesquet a jeho päť kolegov prevažne francúzske jedlá. Na ich príprave sa podieľa od roku 2006 francúzsky šéfkuchár Alain Ducasse, ktorému tento rok pomáha Thierry Marx, píše francúzsky denník Libération.

Na Deň vďakyvzdania sa podávala na obežnej dráhe špeciálna večera - morka so zemiakmi a zeleninou. Aj inokedy je pre šesť vedcov na Medzinárodnej vesmírnej stanici, ktorí odleteli na šesťmesačnú misiu a medzi ktorými je aj Francúz, pripravený jedálniček inšpirovaný Francúzmi. Francúzska kuchyňa tak vystúpila až ku hviezdam. Jedlá vymýšľa Alain Ducasse a v Bretónsku ich vyrába závod Hénaff, ktorý sa preslávil svojou paštétou a nátierkami.

Alain Ducasse
Zobraziť galériu (4)
Alain Ducasse  (Zdroj: TASR/AP)

Vesmír však má špecifické požiadavky. Každé jedlo musí byť kompaktné, preto sú pokrmy sušené vymrazovaním tak, aby mohli znovu nasiaknuť teplú vodu, musia byť diétne a pri výrobe je potrebné dodržiavať dokonalú hygienu, nesmú obsahovať také ingrediencie, ktoré by mohli chytiť pleseň, a musia byť sterilizované pri teplote 160 stupňov Celzia. Musia mať tiež homogénne zloženie: omrvinky chleba sú zakázané, pretože by mohli spôsobiť zadusenie alebo požiar na palube stanice. Klasické recepty musia byť prispôsobené požiadavkám beztiažového stavu a aby sa zabránilo pocitu bezvýraznosti, sú jedlá hojne korenené.

Jedálniček teda zostavuje Alain Ducasse. Je to šéfkuchár, ktorý naozaj vie hovoriť ku hviezdam, či už Michelinským či iným. Francúz, ktorý si zvolil monackú štátnu príslušnosť, spolupracuje už desať rokov s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a zásobuje rôznych nájomníkov vesmírnej stanice. Jedným z jeho veľkých hitov bol sicílsky Prekr caponata.

Ducasse poslal do vesmíru tridsiatku receptov. Thomas Pesquet si z nich vybral trinásť. Všetky vyskúšal pri svojej príprave na pobyt na stanici. Pesquet sa rozhodol pre bio vajcia vyprážané v miske, hovädzie líčka po burgundsky či hydinovú sekanú so zemiakmi a bretónskeho homára. Dezerty sa už stretli s veľkým úspechom pri predošlých expedíciách.

Viete, čo sa deje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalšie jedálničky bude prvýkrát pripravovať francúzsky šéfkuchár Thierry Marx, zvlášť pre Vianoce a Nový rok a Pesquetove narodeniny. Kozmonaut oslávi vo februári svoje 39. narodeniny. Pripravený bude hovädzí jazyk Lucullus (podľa mena antického rímskeho konzula presláveného bohatými hostinami) či tučná husacia pečeň s hľuzovkami. Potom to budú kuracie krídelká a prsíčka.

Vo vesmíre rovnako ako na Zemi je jedlo spoločenskou záležitosťou. Na vesmírnej stanici sa tak strieda tiež ruská či americká kuchyňa. Každá delegácia vždy prináša niekoľko špecialít svojej krajiny. Pri posledných misiách Taliansko prekvapila svojím tiramisu a rizotom, Británia dodala jednoduchý sendvič vytvorený anglickým šéfkuchárom Hestonom Blumenthalom. Aj tu je vidieť ďalší pokrok vedy - nájomníci Medzinárodnej vesmírnej stanice dnes jedia oveľa lepšie ako kozmonauti vysielaní zo Zeme na Mesiac v 60. rokoch. Je tomu tak aj preto, že je tu viac miesta pre skladovanie potravín.

Americký astronaut Scott Kelly
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kozmonauti programu Orion zmenia v roku 2021 výrazne svoj režim. Tento program amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) bude znamenať oživenie letov na Mesiac a zároveň koniec bohatých jedálničkov. Pokrmy sa síce nebudú skladať z malých kociek sendvičov ako pred pol storočím, ale budú rovnako nezáživné: pôjde o cereálne tyčinky. S príchuťou banánu, pomaranča alebo brusníc. V slanej verzii bude príchuť orechová a barbecue. Je to veľká výzva pre veľké mozgy dobývajúci vesmír: ako dostať francúzsku gastronómiu do cereálnej tyčinky.

Viac o téme: ISSThomas PesquetAlain Ducasse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu