Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhada zmiznutia geniálnej Britky: Nasadla do auta a zmizla, podivné rozuzlenie po 11 dňoch

Agatha Christie sa sama stala jednou veľkou záhadou Zobraziť galériu (3)
Agatha Christie sa sama stala jednou veľkou záhadou (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Anglická autorka detektívok Agatha Christie sa pred 90 rokmi stala sama aktérkou jednej záhady. Večer 3. decembra 1926 pobozkala na dobrú noc svoju dcérku Rosanlindu, nasadla pred domom do auta a potom na takmer dva týždne zmizla. V okolí sa našiel opustený automobil a v ňom rozhádzané veci. Pátranie, ku ktorému bol povolaný ako konzultant aj Arthur Conan Doyle, ale k ničomu neviedlo.

Literátku objavili až po jedenástich dňoch v hoteli v tristo kilometrov vzdialenom Harrogate, kde bola prihlásená pod cudzím menom. Podľa svojich slov trpela stratou pamäti a nemala vraj vôbec potuchy o tom, ako vlastne sa ďaleko od domova ocitla. A záhada oných jedenástich dní trvá dodnes; Christie (1890 až 1976) až do svojej smrti o udalostiach mlčala. Pátranie jej životopiscov však odhalilo veľmi pravdepodobnú variantu príbehu, ktorú podporuje množstvo nepriamych dôkazov. 

Záhada zmiznutia geniálnej Britky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

 Spisovateľka, ktorá dala svetu geniálneho Hercula Poirota alebo slečnú Marplovú, sa totiž pravdepodobne chcela pomstiť nevernému manželovi a svoje zmiznutie pripravila sama. Na Archibalda Christieho sa uprela prvotná pozornosť polície, špekulovalo sa dokonca o tom, že stál za manželkiným zmiznutím.

Letné sídlo Agathy v juhoanglickom Galmptone
Zobraziť galériu (3)
Letné sídlo Agathy v juhoanglickom Galmptone  (Zdroj: TASR/AP)

Verziu o tom, že všetko zrežírovala Agatha, potom podporuje aj fakt, že sa v Harrogate zapísala pod rovnakým priezviskom, ako mala milenka jej muža. Zachrániť vzťah sa ale detektívkarke nepodarilo, o dva roky neskôr sa Christieovci rozviedli. 

Viac o téme: Agatha christie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu