Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Máte biele škvrny na nechtoch? Tu je vysvetlenie, čo skutočne znamenajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo znamenajú tie biele škvrny na vašich nechtoch, máme pre vás vysvetlenie. Zrejme sa nebude zhodovať s tým, čo vám hovorilo vaše okolie.

Ignorujte svoju mamu, ktorá vám tvrdí, že biele škvrny máte kvôli nedostatku vápnika. Ignorujte všelijakých internetových odborníkov, ktorí sa vám snažia nahovoriť, že určite máte rakovinu. Na pôvod bielych škvŕn existuje oveľa nezhubnejšie vysvetlenie; lekári ich nazývajú bodkované leukonýchie. 

Máte biele škvrny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vo všeobecnosti sa týchto mliečnych škvŕn nemusíte obávať. Vo väčšine prípadov ich spôsobuje trauma vyvolaná napríklad úderom do nechta, uvádza SciShow, vedecký kanál na Youtube. Škvrny sa sformujú vtedy, keď sa udriete do nechtového lôžka, v ktorom sa vytvárajú nové bunky. V dôsledku toho sa potom namiesto nových začnú tvoriť poškodené bunky. Ako necht rastie, sfarbené nechtové tkanivo rastie spolu s ním, až nakoniec vyrastie a stratí sa. 

Sú ale aj prípady, kedy mliečne škvrny indikujú hubovú infekciu alebo môžu byť taktiež príznakom horúčkovitého ochorenia, s ktorým sa snaží naše telo popasovať tak, že všetku svoju energiu venuje boju s horúčkou, namiesto toho, aby produkovalo nové nechtové bunky. 

Máte biele škvrny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pokiaľ sa vám na nechtoch dlhšie objavujú biele čiary v rovnobežnom smere lôžka na všetkých vašich nechtoch, môže to znamenať vážnejšiu príčinu, napríklad otravu olovom. Ak ale máte akékoľvek pochybnosti a neveríte ani tomuto vysvetleniu, určite vyhľadajte lekára. 

Viac o téme: Nechty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu