Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Robotníci stavali školu, keď narazili na niečo nevídané: Výbuch dynamitom odhalil hotový poklad

Umelcovo zobrazenie nájdeného dinosaura
Umelcovo zobrazenie nájdeného dinosaura (Zdroj: youtube/newsy)

HONGKONG - Stavba školy v juhočínskom meste Kan-čou sa minulý týždeň premenila v paleontologické nálezisko. Po jednom z výbuchov pri odstraňovaní zeminy sa pred robotníkmi objavila viac ako 60 miliónov rokov stará skamenelina dinosaura. Ukázalo sa, že ide o prvý exemplár svojho druhu.

"Bolo to naozaj len o vlások. Chýbalo málo a premenila by sa na prach a my by sme sa o existencii druhu nikdy nedozvedeli," povedal paleontológ Univerzity v Edinburghu Stephen Brusatte. 

Zastavil auto, aby sa šiel vycikať: Narazil na objav, ktorý zmenil históriu Austrálie

Neznámeho dinosaura nazvali vedci Tongtianlong limosus, čo v preklade znamená "bahenný drak na ceste do neba". Trochu poetický názov odkazuje na možnú príčinu smrti nájdeného jedinca, ktorou je utopenie v močiari. "Nevieme, ako dlho jeho trápenie trvalo, ale veríme, že až do úplného konca bojoval," vysvetľuje pomenovanie Lu Ťün-čchang z čínskej Akadémie geologických vied. Jeho teóriu nasvedčuje nezvyčajná pozícia skameneliny. "Hlavu vystrkuje smerom nahor, krk je prehnutý a horné končatiny roztvorené, ako by sa snažil vyslobodiť," píše v časopise Scientific Reports, kde Brusatte o náleze prvýkrát informoval.

Robotníci stavali školu, keď
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: youtube/newsy)

Skamenelina z obdobia kriedy, teda stará 66 až 72 miliónov rokov, je podľa neho výborne zachovalá, hoci zadná časť bola pri odkrytí mierne poškodená. Vedci tak mohli pomerne presne určiť, ako Tongtianlong limosus zaživa vyzeral. Dinosaurus o niečo menší ako osol vraj pripomínal skôr vtáka ako tyrannosaura, hoci patrí do rovnakej skupiny teropodov, podobne ako velociraptori. Telo mal pokryté perím, mal malé krídla a oproti svojim predchodcom mal už značne vyvinutý zobák. Rovnako už nebol čisto mäsožravý. 

"Keby ste ho videli dnes, najskôr by ste si pomysleli, aký je to zvláštny vták, rovnako ako nám pripadajú napríklad pštrosy," hovorí Brusatte. "Bahenní draci" boli jednými z posledných žijúcich dinosaurov, keď pred 66 miliónmi rokov dopadol ničivý asteroid. 

Čína v poslednom čase zažíva mimoriadny počet paleontologických nálezov, najmä takých, ktoré ukazujú vývojový medzistupeň na ceste od dinosaurov k vtákom. 

Viac o téme: ČínaDinosaurusObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu