Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český novinár novodobým hrdinom: Zachránil dvesto ľudí pred isťou smrťou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

PRAHA - Počas druhej svetovej vojny zachránil Karel Weirich vo fašistickom Taliansku dve stovky československých Židov, napriek tomu bol donedávna takmer neznámy. Tento novinár, stenograf, účtovník a korešpondent Československej tlačovej kancelárie pre Rím a Vatikán, od ktorého úmrtia uplynie 1. novembra 35 rokov, však podľa historikov poskytol pomoc porovnateľnú s činmi Nicholasa Wintona. Jeho príbeh objavil taliansky historik Alberto Tronchin a napísal o ňom knihu.

Weirich sa narodil 2. júla 1906 v Ríme, kam sa jeho rodičia odsťahovali, keď tam jeho otec sochár získal štipendium. Detstvo prežil prevažne v Taliansku, hoci sa po otcovej smrti krátko zdržiaval spolu s matkou na Morave. Po stredoškolských štúdiách začal pôsobiť v katolíckych misijných inštitúciách a od polovice 30. rokov bol rímskym a vatikánskym spravodajcom vtedajšej ČTK. Už pred nemeckou okupáciou ČSR sa zapojil do príprav protinacistického odboja a sprostredkoval dodávanie informácií československému exilu z pomníchovskej republiky. O kritickej situácii vo svojej vlasti informoval aj arcibiskupa Giovanniho Montiniho, neskoršieho pápeža Pavla VI. Prispieval do odbojovej tlače. 

Český novinár novodobým hrdinom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Počas vojny Weirich s mimoriadnou aktivitou pomáhal Čechom a Slovákom internovaným v Taliansku, zháňal im pasy a víza a pomáhal im z väzenia. Weirichova odbojová činnosť vyvrcholila záchranou dvoch stoviek československých Židov, zadržiavaných v internačnom tábore Ferramonti di Tarsia v južnom Taliansku. Išlo väčšinou o pasažierov stroskotanej lodi Pentcho, ktorá mierila do Palestíny a potopila sa pri ostrove Rhodos. 

Český novinár novodobým hrdinom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Sám Weirich koncom vojny skončil v koncentračnom tábore v bavorskom Bernau am Chiemsee, pred smrťou ho zachránila intervencia Vatikánu a definitívne až oslobodenie tábora Američanmi. Služby ČTK Weirich opustil už v roku 1941, kedy odmietol vyhovieť protektorátnym požiadavkám a podpísať vyhlásenie o vernosti tretej ríši. Po vojne spoluprácu s agentúrou nakrátko obnovil, ale s konečnou platnosťou ju ukončil po prevzatí moci komunistami vo februári 1948. Zomrel vo veku 75 rokov v Ríme. V roku 2015 dostal od českého prezidenta Miloša Zemana medailu Za zásluhy in memoriam.

Nad činmi tohto hrdinu sa tají dych: Američania ho odmietli, tak stovky životov zachránil sám

Talianov s odbojovou prácou českého novinára zoznámi v roku 2007 vo svojej knihe mladý bádateľ Alberto Tronchin. Jeho dielo vydalo karmelitánske nakladateľstvo pod titulom Spravodlivý riskuje - Karel Weirich, český novinár a záchranca Židov v Taliansku. 

Viac o téme: HolokaustŽidiaDruhá svetová vojnaKarel Weirich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu