Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšie otepľovanie ohrozí Európu: Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov sa možno zmení na púšť!

Hrozí možnosť, že v Španielsku vznikne púšť Zobraziť galériu (2)
Hrozí možnosť, že v Španielsku vznikne púšť (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Pri ďalšom otepľovaní podnebia o viac ako 1,5 stupňa Celzia sa okrem iného juh Španielska premení v púšť. Uvádza sa to v správe európskych klimatológov. Zamerali sa na oblasť Stredomoria, kde by podľa nich prílišné otepľovanie spôsobilo najväčšie zmeny tamojších ekosystémov za posledných 10 000 rokov, teda od začiatku ľudskej civilizácie.

Vlani sa v Paríži krajiny sveta dohodli na spoločnom klimatickom pláne, ako obmedziť klimatické zmeny. Podľa textu má byť otepľovanie udržané pod dvomi stupňami Celzia, najlepšie do 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Parížsky dokument nahradí terajší Kjótsky protokol z roku 1997. 

Kontroverzná vízia akademického vedca: Bizarný spôsob, ako spomaliť klimatické zmeny

Vedci vytvorili počítačovú simuláciu vývoja ekosystémov v nadväznosti na možné otepľovanie a v porovnaní so skúsenosťami z minulých sto storočí. "Rozdiel medzi 1,5 stupňom a dvoma stupňami by znamenalo prechod od takmer normálnej situácie zodpovedajúcej posledným 10-tisíc rokom k extrémnej situácii," povedal spoluautor štúdie a riaditeľ francúzskeho štátneho výskumného ústavu CNRS Joel Guiot. 

Ďalšie otepľovanie ohrozí Európu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keby sa nepodarilo znížiť koncentráciu skleníkového plynu oxidu uhličitého v atmosfére a teplota by sa zvýšila o päť až šesť stupňov Celzia, vytvorila by sa púšť až do polovice Pyrenejského polostrova. Bez ohľadu na vývoj teploty by sa ale v Stredomérí nemali zaznamenať žiadne výrazné zmeny do roku 2030 či 2040. V marockom meste Marakéš začne 7. novembra ďalšia klimatická konferencia OSN. Krátko predtým - 4. novembra - začne platiť parížska klimatická dohoda. 

Viac o téme: ŠpanielskoPúšťGlobálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu