Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčší omyl vo výskume HIV: „Pacient nula“ na FOTO sa stal obeťou vlastnej zhýralosti

Gaetan Dugas Zobraziť galériu (2)
Gaetan Dugas (Zdroj: Twitter/actup.org)

WASHINGTON - Vedci si dlho mysleli, že vírus HIV na Západe rozšíril tzv. pacient nula, ktorým mal byť Gaetan Dugas. V čase, keď sa vírusom nakazil, pracoval ako stevard na palube lietadla. Dlhoročný výskum však ukázal, ako hlboko sa mýlili a meno démonizovaného pacienta očistili.

Za rozšírenie epidémie AIDS bol v minulosti obviňovaný stevard Gaetan Dugas s francúzsko-kanadským pôvodom. Vírusom HIV sa mal nakaziť niekde na Haiti alebo v Afrike a ako milovník sexuálnych rozkoší ho šíriť ďalej. Od 80. rokov 20. storočia je choroba postrachom pre celé ľudstvo.

Priekopnícka vakcína, na ktorú čakáme desaťročia: Prvý smrteľne chorý pacient sa mal vyliečiť z HIV!

Titulky novín o Dugasovi písali ako o „mužovi, ktorý nám dal AIDS“ a široká verejnosť mu dlho dávala za vinu, že smrteľný vírus dovliekol a rozširoval ďalej. Až teraz, viac ako 30 rokov po smrti Dugasa, sú si vedci celkom istí, že „pacientom nula“ nebol. Vírus bol totiž v Amerike už dávno predtým. Závery vyplývajú z genetickej analýzy krvných vzoriek.

Vedci skúmali vírus, ktorý má väčšina z nás v tele: Pozor na škaredý sexuálny problém

Vedci zistili, že vírus sa dostal zo Zairu na Haiti v roku 1967, odkiaľ sa v roku 1971 rozšíril až do New Yorku, uviedli odborníci v časopise Nature. V roku 1976 už vírus koloval aj v San Franciscu. Analýza Dugasovej krvi odhalila, že obsahovala vírusový kmeň už infikovaného muža z New Yorku, ktorý sa zrejme s Dugasom, ktorý bol len jeden z tisícov nakazených, zoznámil v gay bare.

Vírus má až 60 miliónov rokov!

Českí vedci dokonca zistili, že je vírus HIV je starší, než sa predpokladalo. Hoci bol vírus objavený až v roku 1983 a choroba AIDS sa považuje za moderné ochorenie, pôvod vírusov podobných HIV siaha ďaleko do minulosti. Pôvodné vedecké odhady boli 12 miliónov rokov. Výskumný tím z Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied ČR zistil, že dosahuje až do doby pred 60 miliónmi rokov.

Vírusom HIV je nakazených až 36 miliónov ľudí a každoročne ich na následky AIDS zomiera približne jeden milión. HIV patrí medzi retrovírusy, do podskupiny lentivírusov, ktoré dokážu infikovať široké spektrum cicavcov, ako sú primáty, mačky či kone. 

Najväčší omyl vo výskume
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: HIVGaetan DugasPacient nula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu