Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Meteorológovia prezradili, kedy by ste mali držať diétu: Počasie ovplyvňuje aj chudnutie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Nedarí sa vám schudnúť? Možno sa o to len pokúšate v nesprávnom počasí. Ak ste do nohavíc nezmestili v lete, ešte nie je nič stratené. Podľa meteorológov bude počasie až do Vianoc na vašej strane.

Podľa českého meteorologického portálu Nebenadhlavou.cz je jeseň ideálnym obdobím na to, aby ste začali držať diétu a schudli. Meteorológovia hovoria, že práve extrémy v počasí vytrvalcom pomáhajú zhadzovať kilá jedna radosť.

Aké je vaše zamestnanie? Vedci zistili, že podľa neho máte sklony priberať alebo chudnúť

„Jedna kapitola meteorológie sa zaoberá tzv. refrigeráciou, pod ktorou rozumieme množstvo tepla vydávané na udržanie telesnej teploty, ak sa nachádzame v chladnejšom alebo teplejšom prostredí. Mieru refrigerácie pociťujeme v tzv. termickom komforte. Ak ste v prostredí, kde sa cítite príjemne - nie je vám ani zima, ani teplo, potom je strata energie refrigeráciou takmer nulová,“ vysvetlili odborníci.

Z tohto mrazí! Nová predpoveď tohtoročnej zimy: Pripravte sa na najhoršie!

K inej situácii dochádza, naopak, vtedy, ak sa zdržiavate v nevykúrenej alebo prekúrenej miestnosti, pretože telo musí vyprodukovať oveľa viac energie, aby si udržalo stálu tepotu. Energiu telo vynakladá aj na produkciu potu, ktorý ochladzuje kožu. „Významnú úlohu pri ochladzovaní zohráva tiež prúdenie vetra. Ak rýchlosť vetra dosahuje aspoň 8 m/s, vnímame okolitú teplotu ako výrazne nižšiu než v skutočnosti ukazuje teplomer,“  dodali meteorológovia na margo refrigerácie.

Škaredé počasie je spojencom chudnutia

Ak vezmeme do úvahy spomenuté javy, logicky z toho vyplýva, že pohyb v chladnejšom a veternejšom počasí, alebo pri teplotách nad 28 stupňov Celzia, telo energeticky namáha oveľa viac, ako pri teplotách 20 stupňov Celzia a miernom počasí.

„Pri hodine a pol trvajúcej prechádzke vo vetre zvýši refrigerácia váš energetický výdaj približne o 400 až 450 kilojoulov, teda o jeden malý biely jogurt,“ spresnili odborníci. Ak ste však detailista a chudnutie je vaše hobby, do úvahy by ste mali brať aj dážď a sneženie. Počas nich má totiž človek väčšiu chuť na kyslé. Keď je obloha zamračená, telo na úbytok svetla reaguje i chuťou na sladké. Pri vyššej vlhkosti vzduchu tiež nakupujeme viac nápojov, vrátane piva a limonád. To je o dôvod viac, prečo sa zamyslieť nad vonkajšími faktormi chudnutia. Aby sme lepšie porozumeli vlastnému telu, musíme chápať jeho nálady pri premenlivom počasí.

Meteorológovia prezradili, kedy by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PočasieChudnutieDiéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu