Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jozef Banáš a Peter Sasín: Nehľadajte šťastie vonku - Nájdite ho v sebe

Zobraziť galériu (4)

Je šťastie „muška jenom zlatá“? Ako byť šťastným a čo naše šťastie ovplyvňuje, nám v rozhovore prezradili Jozef Banáš, najprekladanejší slovenský spisovateľ a Peter Sasín, NLP tréner a autor bestselleru Triumf.

Čo je základným predpokladom, aby ľudia boli šťastní? Kedy sa podľa vás ľudia cítia naozaj šťastní?

Jozef Banáš:

Myslím si, že celá mylná je koncepcia celej materialistickej spoločnosti, v ktorej žijeme. My sme nastavení pod vplyvom tradície, pod vplyvom cirkvi, pod vplyvom politiky a najmä médií na konzum, na zháňanie, na naháňanie sa.

Ja som šťastný, a verím, že je to aj preto, lebo každému žičím. To je ten pocit – šťastní sme vtedy, keď dávame, keď žičíme. Ja nezávidím, naozaj prajem každému. Mne sa darí, možno aj preto, že sa snažím viac dávať ako brať. Isteže, keď človek dostane niečo – nemyslím len fyzický dar, ale aj úsmev, dobré slovo, pohladenie, tak sa potešíme. Ale omnoho väčšiu radosť máme, keď my niekomu darujeme niečo podobné. Takže usmievajme sa, buďme šťastní a dávajme.

Peter Sasín:

Ja sa veľa ľudí pýtam: „Keby si mal svoj byt, alebo dom... Dal by si si na steny nejakú krásnu maľovku, krásnu tapetu? Alebo by si ho vymaľoval čiernou farbou, prípadne oblepil negatívnymi nápismi?“ A ľudia hovoria: „Samozrejme, že by som si nič negatívne ani škaredé na stenu nedal!“

A ja sa potom pýtam, prečo si potom takéto negatívne veci dávajú ľudia do hlavy? Prečo si plánujú svoje vlastné zlyhania? Prečo si plánujú katastrofické scenáre vo svojom živote? Dobrá správa je, že naše vnútro, naše myšlienky a pocity si vieme nadizajnovať presne ako dom, v ktorom žijeme. A keď sa ľudia naučia, ako to majú urobiť, tak vtedy dokážu vo svojom živote robiť veľmi pozitívne zmeny.

Jozef Banáš a Peter
Zobraziť galériu (4)

Znamená to, že každý môže byť šťastný?

Peter Sasín:

Jednoznačne každý môže byť šťastný. A možno nie každý bude šťastný. Nie každý je totiž ochotný prevziať zodpovednosť za svoje pocity. Pretože mnoho ľudí je nešťastných už na základe počasia tam vonku. A ja sa potom pýtam – ak má počasie nad nami takú moc, tak potom sme závislí iba od nejakých vonkajších vplyvov? Ide mi o to, aby ľudia začali znova preberať moc nad svojimi pocitmi a získali tie správne stratégie. Znie to možno zvláštne – no mnoho ľudí chce mať tú zámienku, prečo sa necítiť dobre. Aby mohli ukázať prstom na to počasie, na šéfa, na partnera, na deti, na rodičov, politikov.

Jozef Banáš a Peter
Zobraziť galériu (4)

Chystáte spoločný projekt Kód šťastia. Čo nám o ňom prezradíte? 

Peter Sasín:

Kód šťastia je určený pre ľudí, ktorí chcú urobiť v živote zmenu, a to nie jednorazovú, ale trvalú. Je to presne ako s fitnescentrom. Fitko nie je myslené pre ľudí, ktorí prídu raz, zacvičia si a už sa viac nevrátia. Takisto aj Kód šťastia je pre tých, ktorí sa stále chcú vzdelávať a rásť. Chcú získať nové nástroje, ako byť šťastným. Vnímam to tak, že  šťastie je správanie. Nepredstavuje žiadnu zlatú mušku, žiadny abstraktný pojem, ktorý  je tam vonku. Každý z nás vlastní potrebné vnútorné zdroje, ktoré smie nájsť, aktivovať a používať ich.

Takisto je podstatné nechať sa inšpirovať ľuďmi, ktorí majú k tomu čo povedať. Možno poznáte tvrdenie „ kým sa obklopuješ, tým sa aj stávaš“. Ja dokonca hovorím, že náš mesačný príjem sa rovná zhruba príjmom piatich ľudí, s ktorými sa stretávame najčastejšie. Takisto náš pocit šťastia je priemerom pocitov šťastia tých najbližších ľudí.

Preto som aj oslovil Jozefa Banáša, ktorého vnímam ako jedného z najinšpiratívnejších ľudí vôbec, ktorých tu máme. Nie je zatiaľ takých osobností veľa, a práve tento stav chceme zmeniť. Jednoducho svojim príkladom inšpirovať druhých, aby oni mohli potom urobiť tie želané zmeny.

Jozef Banáš:

Vážim si, že ma Peter oslovil, pretože ho považujem za človeka, ktorý dokáže motivovať ostatných. Moje znalosti vyplývajú z mojich životných skúseností, ktoré boli samozrejme pozitívne aj negatívne. Počas svojho života som všeličo zažil a v živote ma už len tak niečo neprekvapí.  Preto moja časť prednášky v rámci Kódu Šťastia bude síce menej o odbornej terminológii, ale o to viac popretkávaná životnými príbehmi.

Aký prvý krok odporúčate urobiť na ceste za svojim šťastím?

Peter Sasín:

Zmeniť smerovanie pozornosti . Príliš veľa ľudí presne vie, s čím sú nespokojní. Ak sa ich spýtate, čo chcú v živote, začnú vám zväčša rozprávať o tom, čo nechcú. No ak sa ich spýtate priamo na to, čo chcú, začínajú koktať a dostanú sa do rozpakov, lebo väčšinou nepoznajú na túto otázku odpoveď. Práve prostredníctvom projektu Kód Šťastia chceme účinnou formou pomôcť ľuďom objavovať spomínané vlastné vnútorné zdroje.

Jozef Banáš:

Musíme si uvedomiť samých seba. Väčšina z nás inklinuje skôr k tomu pesimistickejšiemu pohľadu na život. Ak ich požiadate, aby si spísali vlastnosti, ktoré si na sebe vážia, často potom zisťujú, že nie sú až takí zlí, ako sa vidia. Naraz si človek začne uvedomovať, že aj on má ten potenciál. Čiže pre začiatok chceme v ľuďoch vzbudiť úctu, rešpekt k sebe samému. A myslím si, že vďaka tomu, že som v živote dostal zopár kopancov a dokázal sa pozbierať, mám tiež k tomu čo povedať. Pretože nie je hanba padnúť do prachu, ale v ňom zostať.  Životnú inšpiráciu som našiel aj vďaka skúsenostiam zo stretnutí s mnohými inými inšpiratívnymi ľuďmi. Spomeniem napríklad Dalajlámu, čo bol tiež malý zázrak.  Ale jednoducho som v to veril a podarilo sa to. Takže, čo má človek v hlave, v čo verí, tak to je.

Vstupenky na KÓD ŠŤASTIA - motivačný seminár pre znovuobjavenie a aktivovanie vášho ŠŤASTIA s Petrom Sasínom a Jozefom Banášom si môžete kúpiť na

Viac o Kóde šťastia sa dozviete vo videu:

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu