Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Video: Seniori, že ľahká obeť?

(Zdroj: PR)

Nemusí to tak byť. „Mladí“ vytvorili úplne iný svet. Doslova ho zaplavili počítačmi, dotykovými telefónmi, ktoré sú „smart“, akože šikovné. No, ako pre koho. Všetko je zrazu šikovné a pripojené na internet. Svet zmenený od základu. Ako v ňom plnohodnotne žiť? Vyhýbať sa nástrahám a vziať si len to užitočné a nápomocné? Úplne legitímna otázka, a to najmä pre seniorov. Práve seniori by mali byť tými, koho treba naučiť používať novodobý svet. Nezištne, zadarmo, s náležitým rešpektom, trpezlivosťou a vďakou na perách.

Krásnym príkladom sú seniori v bratislavskej Dúbravke. Rada Seniorov Dúbravky iniciovala a spoločnosť SWAN podporila naozaj užitočný projekt - počítačové kurzy pre seniorov. Užitočný snáď vo všetkých ohľadoch. Seniori sa stretávajú, vzdelávajú a učia obozretnosti. O kurz je obrovský záujem a nestretnete na ňom jedinú pochmúrnu tvár. Všetci seniorskí študenti majú ambíciu spoznávať svet internetu, využívať všetky jeho výhody, držať krok s dobou a zároveň nestať sa obeťou.

Počítačový kurz pre seniorov prebieha počas troch dní v utorok až štvrtok a je úplne zadarmo. „Počet študentov zodpovedá norme, čo je 12 osôb na jeden kurz, aby lektori mohli byť všetkým nápomocní,“ spresnila pani Zuzana Marková, ktorá je predsedníčkou Rady Seniorov MČ Dúbravka. V októbri je kurz zameraný pre začiatočníkov, ale už v novembri budú prebiehať kurzy aj pre pokročilých.

„Po zvládnutí prvých krokov práce s PC pokračujeme s bezpečnosťou, pretože to je to, čoho sa najviac títo ľudia boja,“ opísal svoje skúsenosti so školením seniorov špecialista na bezpečnosť a dodal: „počítač pre nich znázorňuje veľké množstvo informácií a možností, v ktorých sa veľa krát strácajú.“ Záškodníci totiž nestriehnu len na zblúdených seniorov, klamlivý obsah s úmyslom využiť a zneužiť dôverčivosť môže „nachytať“ kohokoľvek. Práve preto lektori spoločnosti SWAN spolu s lektorkou počítačových zručností dbajú na to, aby seniorom ukázali,ako sa na internete pohybovať, orientovať a správať sa bezpečne a zodpovedne.

Seniori si počas kurzu osvoja prácu s klávesnicou, počítačovou myšou, naučia sa písať na počítači, pracovať s textom, tabuľkami a množstvo ďalších základných zručností, ktoré môžu byť užitočné i zábavné zároveň. Významným benefitom je i vzájomné stretávanie sa so seniormi spolužiakmi. Ľuďmi, ktorí sú stále produktívni, aktívni a komunikatívni. A chodiť zas opäť do školy môže byť predsa osviežujúce, nemyslíte?

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu