Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Každý by mal poznať DÔVOD, prečo žena musela ísť na potrat: Musíte uznať, nemala som na výber

Alyson v obklopení svojich detí
Alyson v obklopení svojich detí (Zdroj: Facebook)

NEW YORK - Donald Trump má podľa Alyson Draperovej veľmi skreslenú predstavu o tom, čím si ženy prechádzajú, keď podstúpia potrat vo vysokom štádiu tehotenstva. Američanka má s týmto osobnú skúsenosť, ktorú považuje za najhoršiu vo svojom živote.

Americký prezidentský kandidát Trump sa v poslednej predvolebnej debate s Hillary Clintonovou vyjadril, že "keď sa žene zachce, môže si vytrhnúť dieťa z maternice aj v deviatom mesiaci". "Je to neakceptovateľné," povedal. Mnohí ľudia odsúdili spôsob, ako Trump hovoril o tejto problematike. Akoby totiž naznačoval, že ženy sú nejaké bezcitné beštie, ktoré chodia na potrat krátko pred pôrodom. Pravda je pritom taká, že po piatom mesiaci tehotenstva sa dobrovoľne vzdávajú svojho dieťatka len v tých najnevyhnutnejších prípadoch, napr. keď je ohrozené ich zdravie, alebo keď plod nemá prakticky žiadnu šancu na prežitie. 

SPOVEĎ ženy, ktorú oplodnil a znásilnil vlastný strýko: Prečo som nešla na potrat

Alyson túto krutú realitu dobre pozná, pretože ju zažila na vlastnej koži. So svojím manželom sa dlho snažila počať dieťa, pretože popri šiestich, ktoré si priniesli do manželstva so svojich predošlých zväzkov, chceli mať aj jedno spoločné. Nakoniec sa Draperovej podarilo otehotnieť vďaka umelému oplodneniu. Manželia boli nadšení, ale len do momentu, kedy im lekári oznámi zdrvujúcu správu.

Každý by mal poznať
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Facebook)

"Čakala som dvojičky. Jedno dvojča bolo mŕtve, to druhé malo spinu bifidu (vývojová anomália chrbtice a miechy, kedy dochádza k rázštepu stavcov pozn. red.). Mozog sa mu vyvinul mimo jeho hlavičky a chrbtica bola úplne odhalená. Mal nulovú šancu, žiadny medicínsky zázrak by ho nedokázal zachrániť," hovorí Alyson, ktorej sa po týchto slovách zrútil svet, pretože vedela, že to bolo posledné tehotenstvo. 

Lekári žene odporučili okamžitý potrat, pretože neprerušenie tehotenstva priamo ohrozovalo aj jej život. Draperová nemala na výber. Po potrate sa u nej vyvinula posttraumatická stresová porucha. Minulý týždeň zverejnila na Facebooku fotografiu svojho nenarodeného dieťaťa, aby poukázala na to, že ženy naozaj chodia na potraty vo vysokom stupni tehotenstva len vtedy, keď sa nedá inak. "Bol to najhorší moment v mojom živote. Veľmi bolestivé a strašné rozhodnutie," napísala. 

Viac o téme: PotratTehotenstvo Spina bifida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu