Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká rana pre rodičov: Mohla to byť úspešná operácia, novorodeniatka zomreli pre jediný detail

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BLANTYRE - Týždenné siamské dvojčatá zomreli v Malawi tesne pred operáciou, pri ktorej mali byť oddelené. Novorodeniatka spojené v oblasti srdca a pečene mali podľa lekárov veľkú šancu prežiť. Vo štvrtok to uviedol web Malawi24.

Lekárom sa podaril zázrak, oddelili siamské dvojičky spojené hlavami: Sme za hranicami!

Približne trojhodinová operácia bola v pláne o dve hodiny neskôr, ako obe deti zomreli kvôli problémom s dýchaním. Snaha o resuscitáciu nepomohla. "Mali veľkú šancu prežiť, hoci sa narodili predčasne. Bol som plný optimizmu, veril som, že sa to podarí. Potom sa stali veci, ktoré neovplyvníte," uviedol lekár, ktorý mal viesť štvorčlenný tím.

Pôvodne ich chceli lekári operovať už v stredu. V nemocnici Kamuzu, kde sa už predtým oddelenie siamských dvojčiat podarilo, ale chýbala krv zodpovedajúcej krvnej skupiny. "Jedno z detí potrebovalo približne 200 mililitrov krvi s negatívnym faktorom, ale pretože nemocnica ju nemala, nemohli sme operáciu vykonať," uviedol hovorca zariadenia.

Ak by sa operácia podarila, patrili by malawijské dvojčatá k vôbec najmladším, ktoré boli oddelené. Tento rok na konci januára švajčiarski lekári operovali osemdňové dievčatká so spojenými pečeňou a hrudníkom. Trinásťčlenný lekársky tím strávil na sále päť hodín. Podľa vyhlásenia nemocnice takí malí siamskí súrodenci dovtedy úspešne oddelení neboli.

Viac o téme: Siamské dvojčatá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu