Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci odhaľujú tajomstvo storočných ľudí: TU v Európe ich žije neskutočne veľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ľudia okolo lokality Acciaroli v provincii Salerno na juhu Talianska v tele nemajú takmer žiadny krvný biomarker - látku, ktorú možno použiť na identifikáciu určitého biologického stavu. V oblasti Cilento žije bez tejto látky mnoho ľudí, ktorí majú sto rokov a viac. Štatistiky ukazujú, že v Acciaroli žije na každých tisíc obyvateľov 81 osôb starších ako sto rokov. Oblasť sa preto stala predmetom záujmu vedcov.

Vo svojej štúdii chceli vedci zisťovať tajomstvá dlhovekosti sprevádzané navyše dobrým zdravotným stavom. Pod vedením profesora Salvatora Di Somme z rímskej univerzity La Sapienza analyzovali dve skupiny ľudí vysokého veku z Cilento. Porovnávali 29 osôb s priemerným vekom 92 rokov so skupinou 52 mladších osôb s priemerným vekom 60 rokov. 

Vedci odhaľujú tajomstvo storočných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Obe skupiny mali rovnakú genetickú výbavu a rovnaký životný štýl. Okrem stravovacích návykov a životného štýlu, ktoré experti vyhodnocovali na základe dotazníkov, podrobili skúmané osoby mnohým krvným testom a objavili nízku úroveň hormónu adrenomedulín (ADM). Ide o proteín spojený s rizikovými faktormi úmrtia. Pôsobí v defenzívnom zmysle a zvyšuje množstvo krvi v periférnom obehu. 

Vedci odhaľujú tajomstvo storočných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prvé výsledky tejto štúdie boli zverejnené v juhotalianskom meste Pollica na kongrese, ktorý sa zaoberal otázkami starnutia v dobrom zdravotnom stave. Nízka úroveň tohto hormónu v krvi umožňuje storočným, aby mali lepší periférny krvný obeh ako o tridsať rokov mladší ľudia. "Nízka koncentrácia tohto biomarkera umožňuje dobré krvné zásobovanie orgánov a svalov," vysvetlil Di Somma. 

Vedci rozlúštili jednu z najväčších záhad ľudstva: Vedia, koľko sa dožijú naši potomkovia

Vedci objavili malé molekuly metabolity, ktoré boli prítomné v tele sledovaných starých ľudí a ktoré pozitívne ovplyvňujú dlhovekosť a zdravie storočiných z Cilenta. Obyvatelia Acciaroli vykazovali menšiu tendenciu ochorieť kardiovaskulárnymi, neurodegeneratívnymi a onkologickými chorobami. Konzumujú stredomorskú stravu na báze olivového oleja, čerstvej zeleniny a aromatických byliniek ako je rozmarín, ktorý podporuje činnosť mozgu. 

Vedci odhaľujú tajomstvo storočných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Cieľom budúcich štúdií bude prehĺbiť doterajšie poznatky na oveľa širšej vzorke pokusných osôb a zistiť, ako stredomorská strava u viac než storočných ľudí ovplyvňuje úroveň biomarkeru ADM. 

Viac o téme: DlhovekosťTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu