Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Príhovor dievčatka, ktorý chytil za srdce celý svet: Slová plné emócií, sĺz a prosieb

Zianna Oliphant Zobraziť galériu (5)
Zianna Oliphant (Zdroj: Foto: youtube)

CHARLOTTE - Afroameričania to nemajú jednoduché. Časté policajné streľby voči nim poburujú mnohých, medzi inými aj slávne osobnosti. Nedokázali ale to, čo deväťročná Zianna. Tá svojím krátkym prejavom reagovala na situáciu, ktorá sa deje, a ovládla tak svetové média a sociálne siete. Jej príhovor odznel iba týždeň po tom, čo policajti zastrelili černocha na ulici.

Zianna Oliphant nemala v úmysle hovoriť v mene celého svojho mesta. Nakoniec sa ale na radnici v americkom meste Charlotte rozrozprávala a zaujala celý svet. Jej úprimné slova plné bolesti a prosieb, nenechali žiadne správne srdce chladným. "Nepáči sa mi, ako sa s nami jedná. To, že máme inú farbu pleti ešte nič neznamená," začalo dievča.

VIDEO Príhovor dievčatka, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Už zo začiatku bolo vidieť, že sa mladej slečne tlačia slzy do očí. Keď sa rozplakala, prítomní v sále ju svojim povzbudzovaním posilnili a ona v príhovore pokračovala. "Máme v očiach slzy a nemali by tam byť." K príhovoru prišlo iba týždeň po tom, čo sa v jej rodnom meste Charllote, spustila policajná streľba na čierneho občana. 

VIDEO Príhovor dievčatka, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Po tom, ako polícia zverejnila video, na ktorom je zachytená streľba na 43 – ročného Keitha Scotta, ľudia začali viesť na radnici v Charlotte protesty. "Sme čierni, nemali by sme sa takto cítiť. Nemali by sme byť nútení protestovať, pretože s nami škaredo zaobchádzate. Robíme to preto, lebo potrebujeme bojovať za svoje práva," povedala Zianna. So slzami tečúcimi po jej tvári pokračovala: "Je to hanba, že sú naši otcovia a matky zabíjané, a my ich už nikdy neuvidíme. Je hanba, že musíme chodiť na cintorín a pochovávať ich. Máme v očiach slzy a nemali by sme ich tam mať. Potrebujeme našich otcov, potrebujeme naše matky."

VIDEO Príhovor dievčatka, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Muž, ktorý bol policajtmi zastrelený bol vraj ozbrojený, a preto príslušníci reagovali zneškodnením. Rodina Scotta ale tvrdí, že muž bol zdravotne postihnutý, neozbrojený a vo svojom aute si iba čítal. Skutočnosťou je, že polícia neskôr na mieste našla zbraň. Avšak zákony Severnej Karolíny, kam mesto Charlotte spadá, dovoľujú nosiť pri sebe zbraň. Podľa CNN na žiadnom zo záberov, nie je vidieť, že by Scott v ruke zbraň skutočne držal alebo sa správal agresívne. Desiatky ľudí je presvedčených, že polícia nekonala správne a volajú po politickej rezignácii starostu a miestneho policajného šéfa. 

VIDEO Príhovor dievčatka, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Viac o téme: PozornosťDievčaEmóciePríhovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu