Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológ, ktorý predpovedal najstudenšiu zimu storočia, opäť v akcii: Prekonáme ďalší rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Najznámejší nemecký meteorológ opäť vyložil karty na stôl. A čo nám veští tentoraz? Američania a Briti predpovedajú treskúcu zimu, ale Dominik Jung je skeptickejší. Naposledy avizoval neskorší nástup leta a viackrát varoval pred dramatickými zmenami počasia. Nastávajúca zima bude podľa neho chameleónom, ktorý sa prispôsobí minulým mesiacom.

Aká bude zima? Pravdepodobne nadpriemerne teplá, upozorňuje nemecký meteorológ. Z výpočtov amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) vyplýva, že tohtoročná zima by v centrálnej Európe mohla byť až o dva stupne teplejšia ako zvyčajne. Dokonca by mohlo ísť v priemere o najteplejšiu európsku zimu za posledných 30 rokov.

FOTOREPORTÁŽ Slovenská príroda v najkrajšej časti roka: Tu nádheru nám môže svet závidieť!

Podľa Junga sa doterajšia meteorologická situácia podobá na rok 2006, keď septembrový vývoj počasia odštartoval extrémne teplý október, november, december, január a február. „Vyvrcholilo to najteplejšou zimou od začiatku meraní v roku 1880,“ opísal odborník z meteorologického portálu Wetter.net. V roku 2006 bola priemerná zimná teplota vyššia až o 4,4 stupňov Celzia.

Teplotný trend bude pokračovať

Posledných 16 mesiacov sme v globálnom meradle svedkami nezvyčajne teplého počasia, upozorňuje Jung. Aj september 2016 o päť stupňov Celzia prekračuje dlhodobý teplotný priemer v Nemecku. Ak bude tento trend pokračovať, pravdepodobne budeme čeliť stále vyšším priemerným teplotám.

Priemerná zimná teplota od roku 1961 do roku 1990 bola 0,2 stupňa Celzia. Za posledných 30 rokov, teda od roku 1986 do roku 2015 sa však priemerná zimná teplota vyšplhala už na 1,2 stupňov Celzia. Pre porovnanie, priemerná zimná teplota z minulého roka dosiahla 3,6 stupňov Celzia. V zime 2014/15 to bolo 1,9 stupňov Celzia, v zime 2013/14 dosiahla 3,3 stupňov Celzia, v roku 2012/13 sa k dlhoročnému priemeru priblížila najviac, keď sa ustálila na hodnote 0,3 stupňa Celzia. Rok predtým, v sezóne 2011/12, bola priemerná zimná teplota na úrovni 1,1 stupňov Celzia, uviedol nemecký portál Bild.

Viac o téme: ZimaPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu