Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lyonský mäsiar: Šéf gestapa so žeravými očami sa postaral svojou brutalitou o smrť tisícov

Klaus Barbie Zobraziť galériu (2)
Klaus Barbie (Zdroj: serbianna.com)

LYON/PRAHA - Pred 25 rokmi, 25. septembra 1991, zomrel vo väzenskej nemocnici v Lyone na leukémiu niekdajší šéf lyonského gestapa Klaus Barbie, známy ako "lyonský mäsiar".

Bývalá väzenkyňa sa vrátila do koncentračného tábora Sereď po 74 rokoch: Ťažký boj s emóciami

Za 21 mesiacov svojho pôsobenia v tomto francúzskom meste - v novembri 1942 prevzal tamojšie oddelenie pre potieranie odporcov režimu - bol podľa francúzskych zdrojov prítomný pri 4300 popravách a uväzneniach (čiastočne aj mučení) 14.000 odbojárov, vrátane slávneho bojovníka za slobodu Jeana Moulina. Ďalších 7500 ľudí bolo v tom čase z mesta deportovaných do koncentračných táborov.

Lyonský mäsiar: Šéf gestapa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: serbianna.com)

Barbie, ktorý sa narodil 25. októbra 1913 v porýnskom Bad Godesbergu, a ktorého si vraj jeho obete pamätali podľa svetlých, žeravých očí, sa neslávne preslávil svojou nemilosrdnosťou a brutalitou. Hoci o jeho vine nebolo od počiatku žiadnych pochýb, Američania ho odmietli vydať po vojne francúzskym úradom.

Na začiatku 50. rokov, kedy pre neho začala byť v Nemecku príliš horúca pôda, mu navyše pomohli vycestovať s celou rodinou do Bolívie. Tá sa až v roku 1983 podvolila ho vydať na trestné stíhanie do Francúzska.

Viac o téme: Klaus Barbie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu